Svenska benkläder vid Gadebusch

Detalj från Rommels plan över slaget vid Gadebusch

Detalj från Rommels plan över slaget vid Gadebusch

Det börjar bli dags att vakna upp ur törnrosasömnen som bloggen har befunnit sig i på sistone, så jag tänker återvända till ämnet karolinska uniformer. För ett par veckor sedan blev jag uppmärksammad av Kalle Kroon på en detalj i Rommels berömda ritning över slaget vid Gadebusch som jag själv inte hade noterat. Infanteristernas strumpor är väldigt mörka och helt klart inte av samma färg som fodret på rockarna. Så vad är förklaringen till detta?

Det skulle kunna vara så att fotfolket bar blå eller grå strumpor i slaget, vilket inte alls var ovanligt i den svenska armén. Tittar man i Lars-Eric Höglunds uniformsbok så tycks soldaterna i väldigt många regementen under 1710-talet ha fått två par olikfärgade strumpor varav det ena var grått. Av de regementen som deltog i slaget vid Gadebusch hade östgötarna både gula och grå strumpor. Hälsinge ska under fälttåget ha haft slitna uniformer och till större delen burit släpmunderingar som 1715 beskrivs ha inkluderat grå strumpor. Södermanland ska ha haft blå strumpor 1715.

Kalle Kroon la även fram tanken på avsuttna dragoner som en tänkbar förklaring. Det skulle alltså kunna vara frågan om svarta stövlar. Nu tycker jag visserligen när jag studerar bilden att ”skorna” är mycket mörkare än ”strumporna” så det borde väl utesluta stövelförklaringen. Men faktum är att även om det hade varit stövlar så behöver det inte innebära att de är dragoner. I Erik Bellanders uniformsbok (sid 197) står nämligen följande om infanteriet:

”Under vinterfälttåg begagnades tydligen även stövlar, vilka troligen anskaffades av manskapet självt. Även befälet bar en sådan fotbeklädnad. I bägge fallen var det fråga om stövlar utan krage.”

En tredje förklaring är att soldaterna i Rommels ritning är avbildade med damasker eller en föregångare till dessa. Detta var en typ av förstärkningskläder som utvecklades från de ”överstrumpor” som enligt Bellander (s 196) togs i bruk i Sverige på 1690-talet:

”Vid denna tid började man,  i Sverige liksom i utlandet, dessutom för fältbruk använda ett slags överstrumpor, avsedda som skydd för för de stickade strumporna och för själva benen. De var gjorda av kläde eller vadmal för vinterbruk och av lärft för den varmare delen av året.”

Överstrumpor förvandlades under den senare delen av den karolinska tiden till damasker (även kallade stibletter) som var försedda med knappar längs benens yttersida och hade en rem som gick under skorna och på så sätt förhindrade dem från att sugas av när man gick i lerig terräng. Detta skulle ha varit ett väldigt praktiskt plagg i decembervädret i Gadebusch.

Höglund har några noteringar om den här typen av förstärkningsplagg i sin bok. Skaraborgs regemente ska 1712/14 ha haft gula strumpor och blå överstrumpor. Södermanlands regemente hade 1718 ”Gamascher”. Även Stades garnisonsregemente och Sachsiska regementet uppges ha haft damasker. Slutligen ska Smålands tremänningar ha haft svarta stibletter 1718.

Åtminstone senare under 1700-talet var det standard att ha svarta damasker på vintern och vita/grå på sommaren. I slaget vid Gadebusch ska dock danskarna ha haft röda damasker som var gjorda av tältduk. Detta är intressant eftersom Skaraborgs regemente uppges ha haft blå tält 1702 och senare ha haft blå överstrumpor.

Skulle det vara så att svenskarna vid Gadebusch bar damasker eller överstrumpor, vilket verkar mycket troligt, så förändrar det den populära bilden av de svenska uniformerna i vinterfältslagen. Några belägg på att sådana plagg var gula verkar ju inte finnas, så istället för de karakteristiska gula strumporna tycks svenskarna snarare ha haft benkläder i blått, grått och svart på vintern. Jo, det finns belägg för gula damasker. Läs kommentarerna till detta inlägg.

Det här inlägget postades i Uniformer. Bokmärk permalänken.

3 svar på Svenska benkläder vid Gadebusch

  1. Anders Larsson skriver:

    En intressant tråd detta med strumporna och Gadebusch.
    Jo de historiska föreningarna har också börjat få upp ögonen för de tidiga damaskerna på senare tid och tagit fram ett mönster på desamma. https://kurage.files.wordpress.com/2012/02/img_0122liten.jpg
    Soldaterna skulle ha minst två par strumpor. Ett par ofärgade (vita) dubbelstickade strumpor som innan de började brukas av soldaterna färgades i de kulörer regemente bar. Dessa strumpor skulle man helst inte slita på i onödan vid marsch etc. Idag kan man se den typen av strumpor i div folkdräkter.
    Till detta skulle de ha ett par grå marschstrumpor/stickstrumpor, precis som de speciella marschskorna, avsedda att brukas vid marsch. Där finns även exempel på fotsockor och sockar med själva foten i linne. Dessa fick soldaterna ut mer frekvent och lappades och lagades nog in i det sista, även efter man fått ”nya” grå strumpor.

    Damaskerna verkar ha funnits genom hela kriget kallade för lite olika saker, tex klädesstrumpor/snösockor etc. Där kan jag tänka mig att det bla fästes upp med hyska/hake då, inga knappar nämns i de källor jag sett. Färgerna varierar och för Dalregementet nämns tex även gula klädesstrumpor (likaså för några andra regementen jag sett) och för vissa andra regementen, kuskar mm så var de blå.
    Eftersom dessa användes i snö, slask och gyttja mm så fanns det nog en önskan om en mörkare kulör från befälens sida. Det kan man tex se i handlingarna rörande soldaternas klädesbyxor, som ofta var gula, att officerarna hellre hade sett blå byxor då de gula byxorna fortare blev grisiga.
    Vill man se klädesstrumpor på svensk trupp så kan man zooma in skaraborgarna (infanteristerna) i en av målningarna efter slaget vid Warszawa 1705.

  2. Örjan Martinsson skriver:

    Tack för väldigt intressant information!

    Jag hade noterat att Höglund omnämnt klädesstrumpor i sin bok, men jag trodde bara att det var en variant av de vanliga strumporna och inte en form av damasker. Men då bör alltså gula damasker ha förekommit under vinterfälttågen även om blått var den vanligaste färgen. Mina tennsoldater skulle därmed kunna passera som både sommar- och vinterkaroliner så länge man inte tittar på skornas ovansidor!

  3. Lars-Eric Höglund skriver:

    Det kan vara lite ”konstnärens frihet” också.
    Observera att artilleribetäckningen står i skuggan. Ljuset ligger på artilleristerna.
    Observera även de tre officerarna till häst och deras frisyrer. En har en tydlig lång stångpiska, vilket verkar ovanligt tidigt för den sortens mode.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *