Prince Augusts 900-serie

Prince Augusts katalog 1987-88

Prince Augusts katalog 1987-88

För den som är intresserad av julklappar kan det vara värt att påminna om att Prince August under det här året har startat en ny serie med 40-millimetersformar som ska täcka in sjuårskriget. På kort tid har åtta formar kommit och fler är på väg. Än så länge bara infanteriformar men avsikten är att alla truppslag ska ingå i serien. Poserna i den serien är inspirerade av den gamla 900-serien från 80-talet (och som i sin tur var en ansiktslyftning på Holger Erikssons äldre karolinerformar från 60-talet), vilken länge har varit flaggskeppet i Prince Augusts sortiment.

På bilden ovan kan man se mittuppslaget på ett reklamblad som visade Prince Augusts produktsortiment 1987-88, vilket bör vara väldigt nära i tid när 900-serien lanserade. Jag har inte lyckats hitta den där webbsidan där startåren för Prince Augusts olika serier anges,  men mitt minne vill ha det till att 900-serien kom ut 1986. I så fall verkar det som om serien lanserades i form av en ”big bang” och var nästan helt komplett från början. Alla artilleri- och kavalleriformar fanns med i sortimentet redan 1987 (enda undantaget är de två hästgrenadjärsformarna som kom ut för ett par år sedan).

Det var tydligen infanteriet som tog längre tid att bli klar. Jag är helt säker på att form 905 (grenadjär & underofficerare) var lite senare än de övriga eftersom jag har kvar gamla instruktioner från Prince August där man uppmanades att använda pikeneraren i form 903 till underofficerare. Och några grenadjärer fanns inte heller med i de tidiga instruktionerna för hur en karolinsk bataljon skulle ställas upp.

Det var under sommaren 1992 som jag för första gången återstartade tenngjutningshobbyn och jag har kvar översikten av produktsortimentet från det året (se bilden nedan). De kryss som finns i de övre hörnen markerade vilka formar som jag ägde på 90-talet. Den stora nyheten det året var att formar med karolinermotståndare kom ut då. Men vi kan också notera att tre karolinska infanteriformar hade tillkommit mellan 1988 och 1992.  Nämligen de skjutande grenadjärerna i form 906 och de marscherande soldaterna i form 910 och 911. De tre numren i serien som hoppades över (907, 908, 909) var planerade formar som aldrig blev av. Jag har inga upplysningar om vilka poser som skulle finnas i dessa formar, men en gissning är att det var frågan om de stillastående poser som Holger Eriksson gjorde till 60-talets karolinerserie.

Prince August

Prince Augusts katalog 1992

Efter 1992 dröjde det emellertid 20 år innan några fler formar i 900-serien utkom. Och serien med karolinermotståndare fick ingen fortsättning alls efter den blygsamma starten. Den korta renässans för 900-serien som vi har upplevt de senaste åren tycks dessvärre vara över nu när Prince August har bytt fokus från stora nordiska kriget till sjuårskriget. Men vi kan i alla fall vara tacksamma för att sjuårskrigets figurer är kompatibla med 900-serien så vi får större möjligheter att variera formationerna och konvertera figurer.

Det här inlägget postades i Prince August. Bokmärk permalänken.

3 svar på Prince Augusts 900-serie

 1. Hans skriver:

  Kan tilägga att det året som de 3 formarna med Karolinermotståndarna kom ut så kunde man även beställa ytterligare 3 figurer från denna serie. Jag tillhörde den troligen allt för lilla skara son gjorde det trots att bild och beskrivning saknades.
  Mycket senare var jag i kontakt med Prince August angående om masterfigurerna för dessa men de saknades.

 2. Andreas Johansson skriver:

  Någonstans har jag fortfarande ett gäng karoliner från denna serie, målade i högblanka färger för det var det jag hade kvar från ett flygplansmodellprojekt …

 3. Henrik Andersson skriver:

  Var en hängiven tennsoldatsgjutare i mitten av 1980-talet. Men det var lite svårt att få ordning på de olika soldaternas uniformer och annat. Sedan kom karolinerserien och den blev jag frälst på. Allt var färdigt kan man säga. Ja det kom ju till formar, det var inte så värst mycket herrar i toppiga mössor och med granater och under officeren var en vanlig pikenerare som man skulle göra mindre pik till.
  En Karl XII fanns att köpa, kungen sitter på en häst. Ni kan se bild av honom.

  Undan för undan blev det fler former men då inga motståndare kom till så blev det lite trist. Målarbeskrivningarna var kanske så här i efterhand inte så extremt bra men de underlättade ändå. Tack vare dessa tenngubbar så läste jag allas vår Karoliner av Åberg & Göransson och även Heidenstams novellsamling.
  Ännu idag besöker jag Övralid och dricker kaffe och tittar ut över Vättern, det kan vi tacka Prince August för!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *