Valpyssel

Resultat i riksdags-, landstings- och kommunalvalen.

Så här ett par veckor efter valet är jag sysselsatt med att uppdatera alla mina sidor med valstatistik. Tyvärr kräver det en hel del jobb eftersom det inte är fullt så enkelt som att bara lägga till fler siffror i tabellerna. Alla bilder med diagram måste ersättas med nya vilket tar tid (jag är inte helt klar ännu, ett diagram över valdeltagandet behöver uppdateras). Det som var allra mest tidskrävande beror dock på Feministiskt initiativs framgångar. Jag har nämligen inkluderat dem nu i alla tabeller och diagram, men för att göra det var jag tvungen att ta reda på deras valresultat i landstings och kommunalvalen ända sedan 2006. Den informationen finns inte prydligt redovisad på valmyndighetens hemsida utan jag var tvungen att själv räkna ut de nationella resultaten genom att gå igenom valen för varje enskild kommun och landsting och sedan bryta ut FI:s röster från gruppen ”övriga partier”. Det var samma pillemariska jobb som jag gjorde för fyra år sedan när Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen. Så nu hoppas jag innerligen att Piratpartiet inte får någon större framgång om fyra år så att jag blir tvungen att göra detta jättejobb en tredje gång.

Några intressanta fynd i dessa diagram som ni inte redan har hört talas om finns väl inte. Men diagrammen som visar hur partierna presterade i de olika valen ger visuellt stöd åt vallokalsundersökningarna som visade att FI plockade en procentenhet vardera från V och MP. De sistnämnda partierna fick i år klart lägre resultat i riksdagsvalet än i de övriga valen där FI bara fick en procent istället för tre.

Nåväl, nästa vecka kommer jag att återkomma till mer välbekanta jaktmarker för den här bloggen.

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

1 svar på Valpyssel

  1. Henrik Andersson skriver:

    Vitt, gult och blått. Kommer osökt tänka på västgöta-dals regemente!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *