Fanor och standar på hemsidan

Det var länge sedan sist men nu har jag äntligen gjort en uppdatering på hemsidan. De foton som jag tog ifjol på krigsarkivets fanritningar går nu att beskåda i en ny sektion av hemsidan ”Fanor och standar”. De flesta av dessa fanritningar är visserligen redan digitaliserade av riksarkivet, men för att få se deras foton är man tvungen att betala en slant. Mina är däremot helt gratis!

Jag har även flyttat Cederströms förteckning av de bevarade fanorna (med länkar till armémuseum) till samma sektion. Tanken var även att jag skulle lägga till foton på de troféavbildningar som Olof Hoffman gjorde. Det vill säga bilder som visar danska fanor från skånska kriget och ryska fanor från stora nordiska kriget med mera i det skick de hade ca 1700 (dvs. innan de blev de trasor som finns idag på armémuseum). Fast när jag besökte krigsarkivet lyckades de inte hitta dem! Jag satt där i två timmar medan de bar upp olika volymer med register och skisser som visserligen ingick i samlingen men som inte innehöll de avbildningar som jag ville fota. Till slut gav de upp och konstaterade att avbildningarna inte gick att hitta. Så jag fick snopet åka hem med oförrättat ärende

Man får väl hoppas att troféavbildningarna inte är permanent borta utan att de snart kommer tillbaka eller att krigsarkivets personal åtminstone får besked om var de finns. I värsta fall är de helt försvunna, vilket är en risk som finns i arkiv. Om personalen av misstag lägger tillbaka volymer på fel ställe så kan det dröja väldigt länge innan de hittas igen.

Det här inlägget postades i Fanor & standar, Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

5 svar på Fanor och standar på hemsidan

 1. Lars-Eric Höglund skriver:

  Hoffman/Jonssons avbildningar fanns tidigare på Armémuseum, kolla med dem.
  Men det kostar nog pengar. När vi gjorde ”Stora Nordiska Kriget del 3” så fick vi betala en skälig summa per fana.
  Mvh
  LE

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Ja, nu ser jag att det för serie 1 i samlingen troféavbildningar står ”Denna serie är deponerad på Armémuseum i Stockholm” på Riksarkivets hemsida:

  http://sok.riksarkivet.se/?postid=Arkis+d8c72f47-33d8-474f-8ed3-ecc1f292b4b0&vol=n&s=TARKIS08_Balder

  Både jag och krigsarkivets personal missade att notera den lilla meningen så jag fick bara fram serie 2 till 5. Men tillåter inte Armémuseum att man själv fotograferar avbildningarna? För samlingen är ju mycket stor och ett styckpris på varje sida skulle resultera i orimliga summor.

 3. Lars-Eric Höglund skriver:

  När vi var uppe på Armémuseum och tittade på troféteckningarna, så fick man pricka av vilka man ville ha och AM skickade sedan papperskopior. Varje foto kostade runt 5 kr, då. Den dåvarande intendenten, Eva Turek, var mycket tillmötesgående och hjälpsam på alla sätt, så jag hoppas att det är så, nu med.
  Men kontakta AM och hör efter om du får fotografera och lägga ut bilderna på hemsidan.

 4. Örjan Martinsson skriver:

  Okej, fem kronor är ju inte så hiskeligt dyrt. Men det skulle ändå resultera i åtskilliga tusenlappar ifall jag skulle ta med hela samlingen. Det bästa vore ju därför att få tillstånd att ta med kameran så jag kommer nog att kontakta AM när det har lugnat ner sig på de övriga fronterna.

 5. Lars-Eric Höglund skriver:

  Gör så!
  Tills vidare får väl intresserade nöja sig med det 80-tal originalfanor och standar vi har med i vår bok. (Plus alla rekonstruktioner)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *