Fler semesterbilder

Brömsebro6
När jag åkte hem från Skåne passade jag på att åka över en bro som trots att det är en av Sveriges mest obetydligaste också är en av de mest kända, nämligen Brömsebro där den berömda freden slöts 1645 som gav oss Jämtland, Härjedalen, Ösel och Gotland samt Halland för 30 år.

Fredsfördragets Brömsebro är en bro över Brömsebäck som ligger vid den lilla orten Bröms (dvs. inte vid den lite större orten Brömsebro som ligger 4 km uppströms och som också har en bro över Brömsebäck). Att denna obetydliga bro var platsen för fredsförhandlingar beror på att Brömsebäck markerade gränsen mellan Blekinge och Småland och därmed även riksgränsen fram till 1658. Just vid Brömsebro  delar sig bäcken i två grenar för att strax efter förenas igen. De två grenarna av bäcken omsluter en pytteliten romb-formad ö som före 1658 uppfattades som neutral mark och därmed var en lämplig plats för förhandlingar mellan Sverige och Danmark.

Monumentet över freden vid Brömsebro

Monumentet över freden vid Brömsebro

För att ingen ska ringakta den lilla ön har ett monument rests för att markera dess historiska betydelse (förutom på bilden bredvid syns den även till vänster på den översta bilden). Minnestenen är dekorerad i en stil som påminner om en runsten och innehåller texterna:

”Minne af freden i Brömsebro 1945 * De la Thuillerie * Axel Oxenstierna * Corfitz Ulfeldt * Stenen restes 1915”

Namnen tillhör den svenske och den danske förhandlaren samt den franske medlaren.

Jag kan för övrigt inte undgå att notera att det står ”af” istället för ”av”. De som reste stenen 1915 respekterade tydligen inte den stavningsreform som Karl Staafs liberala regering (Sveriges första ”vänsterregering”) hade genomfört 1906. Reformen var kontroversiell och Svenska akademin dröjde ända tills 1923 innan de införde den i sin ordlista. Men det fanns fortfarande många som även efter detta kallade reformen och liknande nystavningsförslag för ”bolsjeviksvenska”.

Brömsebro1

Brömsebäck strax nedströms om Brömsebro

Men för att återgå till bäcken som alltså en gång i tiden var ”gränsflod” så var den allt annat än imponerande när jag besökte den i augusti. Visserligen hade det varit värmebölja under den här sommaren så vattenståndet var förmodligen ovanligt lågt. Men jag hade ändå inte räknat med att man utan bekymmer skulle kunna gå torrskodd över den.

Fast promenerade man bara lite längre ner längs bäcken så blev det mer flodlikt.

Gränsflodens bredaste ställe

Gränsflodens bredaste ställe

Sträckan från Brömsebro till Östersjön var ungefär 700 meter och jag skulle uppskatta att bäcken var ungefär 4-5 meter på de bredaste ställena som på bilden till höger.

En annan bloggare har fotograferat bron och bäcken på våren då det ser ut att ha varit mer vatten och inte heller lika mycket grönska. Han tog även en bra bild på bron från sidan, men jag gjorde inte det besväret eftersom det var så mycket grönska som skymde sikten när jag var där. Faktum var att jag gick över bron första gången utan att märka att det fanns en ö där eftersom den norra grenen av bäcken var så smal och igenväxt.

Brömsebro13

Mellan skylten och fotografens plats på fotot ovan finns det två ”flodarmar”. Båda armarna är ungefär 1-2 meter breda men med all grönska så måste man nästan betrakta dem rakt ovanifrån för att kunna se dem.

Förutom fredsbron och ”gränsfloden” så finns det vid den senares mynning även en lämning efter en medeltida borg, Brömsehus. Trots att den låg på den danska sidan så brändes den ned under Engelbrekts uppror. Eftersom det var en träborg så brann den lätt och det finns dessutom inga rester kvar av byggnaden. Det enda som återstår är platån där borgen stod och den omgivande vallgraven, vilket är nog så intressant att titta på men inte så lätt att fånga med en kamera. Platsen används som betesmark för kor numera och för att ta sig till den får man följa en stig som leder rakt igenom en grupp kor (eller om det var tjurar, jag noterade bara att de hade ett osvenskt utseende!). Kreaturen verkade vara vana vid turister för det gick att gå rakt igenom deras lunchsammanträde utan att de sprang iväg.

Brömsebro10

Det här får bli den sista semesterbilden på ett bra tag. Nästa vecka blir det äntligen en uppdatering på hemsidan.

Det här inlägget postades i Sevärdheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *