Den svenska högerflygeln vid Poltava

Eftersom jag vid ett par tillfällen har nämt att jag har skvadroner som föreställer Livregementet till häst och Smålands regemente kan det vara läge att visa bilder på den. De båda regementena ingick tillsammans med Södra Skånska i den högra flygeln under slaget vid Poltava och bilderna visar i vilken ordning de stred: Livregementet med ljusblå uniform och vitt standar följt av smålänningarna med gult standar och Södra Skånska med blågult standar.

Som synes är smålänningarnas skvadron mindre än de andra. Jag skulle kunna säga att smålänningarna hade råkat ut för hårda strider vid redutterna och därför blivit decimerade. Men den verkliga förklaringen är att det där var allt jag hann med i höstas innan tennet tog slut. Jag var tvungen att sätta punkt eftersom ett inköp av mer tenn skulle bara leda till att ett annat förband blev halvfärdigt och därmed fresta mig att återigen köpa mer tenn i en ständigt pågående ond cirkel…  Jag ska dock under sommaren försöka komplettera Smålandsskvadronen. Men det kommer i så fall ske först efter att jag är klar med att byta ut alla dessa grenadjärer.

Livregementet till häst var intressant att måla av flera orsaker. Dels var det i egenskap av kungens livregemente ett högstatusförband och dels var det indelt i mina hemtrakter i Mälardalen. Men framförallt var det intressant eftersom de hade ljusblå uniformer istället för karolinernas vanliga mörkblå och ger på så sätt mer variation till min samling. Tillsammans med Södra Skånska som hade ljusblå uniformer 1701-1703 var Livregementet ensamma om att ha den färgen under det stora nordiska kriget.

På tal om grenadjärer kan ni på den översta bilden skymta Skaraborgs bataljon som innehåller två soldater med grenadjärmössor (endast en av dem syns). Om det är någon som mot förmodan har järnkoll på de bilder av mina tennsoldater som finns på hemsidan vet ni att skaraborgarna saknar grenadjärmössor på dessa. Det ursprungliga beslutet att inte ha mössor utgick från Lars-Eric Höglunds påstående att deras grenadärer år 1700 var enbart utrustade med hattar. Men sedan fick jag idén att de mycket väl kan ha fått ut mössor när de nymunderades åren efter och därmed  ha burit sådana i slaget vid Poltava. Så jag bytte ut dem bara för att några månader sedan komma till insikt att frånvaron i källorna med största sannolikhet även motsvarades av en frånvaro i verkligheten. Finns det inget belägg på skaraborgska grenadjärmössor så existerade de förmodligen inte. Därmed är jag tvungen att byta ut deras grenadjärer en andra gång…

PS. I samma veva som detta inlägg skrevs uppgraderade jag bloggens mjukvara till den senaste versionen. Plötsligt framgick det på kontrollpanelen förstasida varför bloggen inte syns när man söker på google. Bloggens ”privacy settings” var inställt på att blockera sökmotorer. Jag hade tidigare misstänkt att det hade varit fallet men jag kunde inte hitta någon sådan funktion på kontrollpanelen. Nu är det iallafall åtgärdat och därmed borde besökssiffrorna öka något.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *