Nya standar utdelade

Jag har nu bytt ut de gamla handmålade standaren till min stora östgötaskvadron genom att klippa bort metallbitarna de satt på och ersätta dem med datorutskrivna pappersfanor. Min livregementsskvadron som redan tidigare hade ett pappersstandar påklistrat på metallen har också fått ett nytt genom att använda samma teknik som för östgötarna. Dessutom har smålandsskvadronen och en ensam ryttare med ett livstandar fått riktiga standar istället för som tidigare bara ha ett gul- respektive vitmålat metallstandar.

På bilden ovan visas samtliga svenska standarbärare före det stora bytet. Notera att jag hade tjuvstartat arbetet eftersom jag redan hade klippt av ett av östgötastandaren. De två längst till vänster är de två blanka standaren som skulle bli Smålands respektive ett livstandar. De två längst till höger föreställer Södra Skånska och Nylands standar och jag är så nöjd med deras utseende att jag kommer att behålla dem. Detta trots att Nylands standar är m/1686 och närmare studier har visat att de använde ett äldre rödgult-randigt standar i slaget vid Poltava. Jag kommer därför att bli tvungen att gjuta en ny standarbärare för Nylands regemente som har ett korrekt standar.

Och här har vi slutligen efter-bilden. Nylands och Södra Skånskas standar längst till vänster är som sagt oförändrade men de övriga bär nya papperstandar och resterna av de gamla metallstandaren liggandes framför dem.

Arbetet med att skapa digitala standar till de svenska skvadroner har varit rätt frustrerande eftersom nästan alla standar som användes i slaget vid Poltava var föregångare till m/1686. Dessa utmärkte sig genom att ha en mycket plottrig design som är väldigt svår att få till i det lilla format som jag använder mig av. Tyvärr har jag lyckats med att få ett enhetligt utseende på dem och jag tror därför inte att detta är den slutgiltiga versionen. Men de får duga tills vidare eftersom jag har så många andra sakar som måste göras den här sommaren (och förmodligen även under hösten).

Så här ser iallafall de nya standaren ut på nära håll:

Östgöta kavalleriregementes standar (i bruk 1683-1709)

Smålands kavalleriregementes standar (i bruk 1674-1709)

Standar för Livregementet till häst, Vadsbo kompani (i bruk 1679-1709)

Livstandar m/1686 till valfritt regemente

(Dessa standar blev ersatta av reviderade versioner i mars 2011. De nya versionerna finns tillgängliga på denna sida.)

Det här inlägget postades i Fanor & standar, Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *