Hur ska en pik bäras? – del 2

dunabataljon

Jag hittade till slut en samtida bild på pikenerare som bär piken på samma sätt som Prince Augusts marscherande pikenerare. Bilden finns på sidan 168 i det fjärde bandet av ”Kungl. Svea Livgardes historia” och föreställer en späckad bataljon under slaget vid Düna. Visserligen är inte heller samtida bataljmålningar några pålitliga källor, men jag känner ändå att jag nu med gott samvete kan fästa pikarna på det sätt som jag hade tänkt mig i inlägget för två veckor sedan. Man kan kanske tycka att jag är väldigt nojig över pyttesmå detaljer. Men för en gångs skull vill jag slippa behöva ändra massor av tennsoldater i efterhand när jag upptäckt att jag hade helt fel. Detta har annars varit en alltför bekant visa för mig.

Lite pinsamt är det dock att jag missade den ovannämnda bilden när jag skrev det första inlägget för två veckor sedan. Men ”Svea Livgardes historia” är ett bokverk späckfullt med fakta som jag införskaffade relativt nyligen. När jag ursprungligen letade efter bilder på pikenerare hade jag inte ännu böckerna och när jag sedan köpte dem tänkte jag inte någon tanke på pikenerare. Istället hade jag tittat i många ospreyböcker som till exempel dem om Gustav II Adolfs armé, ”Pike and Shot Tactics 1590-1660” och ”Landsknecht Soldier 1486-1560”. Men trots att de var rikt illustrerade så saknade de alla en bild som visade marscherande pikenerare.

För övrigt fick jag ett bra tips från Bengt Nilsson om att det karolinska infanterireglementet från 1701 finns tillgängligt för nedladdning på Internet. Jag har kikat lite i den och ska väl försöka att tränga mig in djupare i den omsider. Som man kan förvänta mig finns det en mängd olika handgrepp för pikenerare. Redovisningen av pik-excersisen inleds på sid 50 i reglementet (sid 26 i PDF-filen) och har följande moment:

 1. Ställer eder med piqve för foten
 2. Lägger neder eder piqve med förwänd hand
 3. Tager upp eder piqve och ställer den för foten
 4. Piqve på handen
 5. Ställer eder
 6. Piqve på arlan (axlan)
 7. Ställer eder
 8. Högbärer eder piqve
 9. Ställer eder
 10. Föruth fäller eder piqve mot man
 11. Ställer eder
 12. Höger om / fäller eder piqve mot man
 13. Ställer eder
 14. Wänster om / fäller eder piqve mot man
 15. Ställer eder
 16. Höger omwänder eder / fäller piqve mot man
 17. Ställer eder
 18. Wänster omwänder eder / fäller piqve mot man
 19. Ställer eder
 20. Piqve på arlan (axlan)
 21. Förut fäller eder piqve mot man
 22. Ställer eder
 23. Höger om / fäller eder piqve mot man
 24. Ställer eder
 25. Wänster om / fäller eder piqve mot man
 26. Ställer eder
 27. Höger omwänder eder / fäller piqve mot man
 28. Ställer eder
 29. Wänster om wänder eder/fäller piqven mot man
 30. Ställer eder
 31. Piqve för foten
 32. Högbärer eder piqve
 33. Förutfäller eder piqve mot man
 34. Ställer eder
 35. Höger om / fäller eder piqve mot man
 36. Ställer eder
 37. Wänster om / fäller eder piqve mot man
 38. Ställer eder
 39. Höger omwänder eder / fäller piqve mot man
 40. Ställer eder
 41. Wänster omwänder eder / fäller piqve mot man
 42. Ställer eder
 43. Med halfwa leder höger och wänster om / fäller eder piqve mot man
 44. Ställer eder
 45. Med halfwa rotar fram och tillbaka / fäller eder piqve mot man
 46. Ställer eder
 47. Piqve för foten
 48. Släper eder piqve med stumpen tillbaka / och spetsen i högra handen
 49. Förut fäller eder piqve mot man
 50. Ställer eder med stumpen tillbaka
 51. Piqve för foten
 52. På wänstra sidan släper eder piqve med spetsen tillbaka
 53. Wänster omwänder eder / fäller piqven mot man
 54. Ställer eder
 55. Piqve för foten.

Beskrivningar av momenten följer sedan, men jag skulle nog ha önskat mig en del instruktiva bilder också för texten erbjuder en del tuggmotstånd. Mest osäker är jag på nummer 6 och 20. Vad menas med ”Piqve på arlan”? Har jag läst fel? (Ja, jag läste fel. Det ska vara ”axlan”)

Nåja, snart kommer jag i alla fall att sätta igång och måla marscherande bataljoner och inte bara prata om det som jag har gjort hittills.

Det här inlägget postades i Vapen & harnesk. Bokmärk permalänken.

6 svar på Hur ska en pik bäras? – del 2

 1. Bengt Nilsson skriver:

  6 och 20 är ”Piqve på Axlan”. Notera det lilla, lätt vinklade strecket som går från nederkanten av det som ser ut som ett litet ”r” och jämför med verkliga ”r” på andra ställen i texten.

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Aah, nu ser jag det! Tänka sig att en sådan liten fluglort kan vara så betydelsefull.

 3. Bengt Nilsson skriver:

  Parentetiskt rörande bilden: Numera menar man väl att det inte var Lemke utan Daniel Stawert som gjorde bataljmålningarna med Karl XII-motiv

 4. Örjan Martinsson skriver:

  Ja, det reagerade jag också på. Men jag blev osäker på ifall det skulle finnas två Düna-målningar i Drottningholms slott.

 5. Bengt Nilsson skriver:

  Sedan tror jag (apropå samtida illustrationer) att det på KB finns en serie teckningar gjorda av Johan Lithén med motiv från de första krigsåren, bl.a. övergången av Düna. De har ibland tillskrivits Carl Magnus Stuart, har jag för mig.

 6. Bengt Nilsson skriver:

  KB, D 768. Jag har den, men som halvtaskiga papperskopior och de duger inte till för att se några pikdetaljer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *