Östgötska kloster

Alvastra2

Under påsken gjorde jag en biltur i Östergötland och tog bland annat foton på ett par historiska byggnader. Ruinen ovan är dock inget som ryssarna brände ned under stora nordiska kriget. Bortsett från härjningar på östkusten 1719 så var Östergötland förskonat från direkta krigshandlingar under stora nordiska kriget. Och denna ruin ligger väldigt nära Vättern och därmed på ett betryggande avstånd från ryssar. Eller, ja… det är nog en sanning med modifikation. Ruinen efter Visingsborg på Visingsö i Vättern visar nämligen att ryssarna kunde orsaka förstörelse även på de mest oväntade platser under det kriget.

Alvastra1

Just denna ruin har hur som helst inget med 1700-talet att göra utan detta är resterna av Alvastra kloster, känt som gravplats för den Sverkerska kungaätten som regerade Sverige växelvis ca 1130-1222. Klostret grundades 1143 efter att Sverker den äldres drottning Ulvhild bjöd in franska cisterciensermunkar till Sverige. Det kom sedan att existera till ca 1530 då det upplöstes som en följd av reformationen. Byggnaderna förföll sedan och dess byggstenar kom att användas till att bygga Vadstena slott 1544 och… Visingsborg på 1570-talet. Så på sätt och vis var ryssarna ändå delaktiga i att förstöra arvet efter de franska cisterciensermunkarna! (om det nu är riktigt att ryska krigsfångar brände ned Visingsborg julen 1718).

Alvastra3

De två första bilderna visar resterna av själva klosterkyrkan men klostret bestod av många fler byggnader av vilka nu endast grunderna finns kvar.

En annan östgötsk klosterkyrka (Sveriges äldsta) som också var kunglig gravplats är Vreta kloster strax norr om Linköping. Den grundades ca 1100 och överlevde reformationen genom att bli en församlingskyrka.

Vreta

Klostret hade en stark koppling till den Stenkilska ätten (ca 1060-1123). Bland annat blev Inge den äldres syster dess första abbedissa och hans drottning blev nunna där efter hans död. Detta gör det sannolikt att det är där som han ligger begravd och även hans efterträdare förmodas ligga begravda där. Detta är något som utmanar den traditionella tolkningen att Stenkilska ätten var av västgötsk härstämning och skulle istället tyda på Östergötland som deras hemvist. I motsats till vad man kan läsa här och där så finns det nämligen ingen källa som anger att den Stenkilska ätten var från Västergötland, utan denna uppfattning bygger på mycket lösa grunder där man har övertolkat vad som står i källtexterna och ignorerat sådant som talar emot det. Men, men… har man i litteraturen upprepat en gissning tillräckligt många gånger och det inte finns några entydiga bevis på motsatsen, ja då är det en absolut sanning.

Nåja, med detta avslutar jag mitt återfall till Sveriges äldsta historia (som jag ägnade mycket tid åt åren innan den här bloggen skapades) och i nästa vecka kommer jag att återgå till mer bekanta ämnen.

Det här inlägget postades i Allmän historia, Sevärdheter. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Östgötska kloster

  1. Henrik Andersson skriver:

    Här har jag varit många gånger. I flera år var det tardition att jag åkte runt Vättern och Alvastra var ofta ett av resmålen.

    Inte långt från klostert står sverkerstenen till minne av Sverker den äldre som mördades på väg till julottan.

    I ett tv program sa man en gång att i Alvastra fanns Sveriges första bibliotek och i resten av scriptoriumet finns en hylla i väggen. Ställde dit några böcker som jag hade med och tog ett foto.

    Hoppas jag kan göra en ny resa snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *