Halvfärdiga violetta norrmän

SAM_0502

Förra veckan visade jag hur jag använde Prince August skeppskanonform för att skapa svenskt fästningsartilleri med besättning. Inspirationskällan till det var dock de kanoner som jag hade sett på Fredriksstens fästning, så det föll sig naturligt att göra en norsk kanon med formen och ett gäng artillerister i de uniformer som de hade vid tiden för Karl XII:s fälttåg 1718.

Något som gjorde det ännu mer intressant att måla norska artillerister var att de från och med 1711 skulle ha röda uniformer med violetta uppslag. Det sistnämnda var en ovanlig färg som jag inte hade fått tillfälle att måla tidigare. Men här börjar problemen. Jag målar mina tennsoldater med Humbrols matta färger och även om jag gillar deras realistiska utseende så har de en stor nackdel genom att deras sortiment är så begränsat. Faktum är att de bara har en nyans av matt lila (nr. 42) och den verkar de inte ens sälja i Sverige! Det såg ut som en repris på den svåråtkomliga färgen Humbrol 149 som jag tidigare fick åka till Storbritannien för att köpa.

När jag var i affären och såg att det inte fanns någon Humbrol 42 i affären eller ens ett fack för dem i färgstället så köpte jag några andra lila färger som jag tänkte testa för att se ifall de kunde fungera som ett substitut. Dessa var Vallejos ”Violet” och ”Blue Violet” samt en färg från ett annat märke (Polly Scale) vid namn ”Coast Purple. Jag var inte nöjd med någon av dem så jag letade istället på nätet efter Humbrol 42 och hittade en polsk hobbysajt som sålde dem. Genom att köpa flera olika färger på samma gång från den sajten kunde jag få humbrol 42 till ett billigt pris.

Alla fyra lila färger som jag köpte har jag använt på de tennsoldater som syns på bilden. Men jag tänker förstås bara använda en av dem och det är därför som det står i rubriken att de bara är halvfärdiga. Jag kommer att måla om de övriga tennsoldaterna med den färg som jag tänker använda samt göra lite finputs på dem.

SAM_0503

Färgen som jag har valt är Humbrol 42 (som syns på officeren och pyromanen till vänster). Det är ju ändå det mest logiska att jag är konsekvent och bara använder mig av Humbrolfärger. Helt nöjd är  jag dock inte med den Humbrolfärgen eftersom jag inte tycker att det är en riktig matt färg. Den har nämligen en lätt glansig ton som gör att den påminner mer om de satin-färger som Humbrol säljer och som är väldigt lika Vallejo-färgerna. De lila Vallejofärgerna (i mitten och längst till höger) hade dock större nackdelar även om de inte syns så tydligt på bilderna. Gubben längst till höger (målad med ”Violet”) skiljer sig från mängden genom att vara väldigt mörk, mörkare än på bilden). Gubben i mitten (målad med ”blue Violet”) är väldigt glansig och ser ut som om den var målad med en av Humbrols blanka färger vilket gör den totalt olämplig att blanda med Humbrols matta färger.  Gubben som håller i laddstsaken och som är målad med ”Coast Purple” var däremot inte så pjåkig. Den är något mörkare än Humbrol 42 och ungefär lika glansig, Men jag kommer som sagt att hålla mig till Humbrols färger så långt det går så de övriga lila färgerna kommer jag väl att skänka till mina brorsdöttrar som älskar den färgen.

Efter allt besvär med att hitta en lila färg som duger så finns det emellertid ett orosmoln som kan göra allt detta onödigt. Det är inte säkert att de dansk-norska artilleristerna hade viloetta uppslag även om de skulle ha sådana enligt uniformsförordningen. Det fanns nämligen gott om blått kläde tillgängligt så danskarna använde det istället till sina byxor och strumpor vid tiden för slaget vid Gadebusch. Eventuellt gjorde norrmännen likadant och 1716 ändrades uniformsförordningen för de danska regementena så att artilleristerna skulle ha mörkblå uppslag istället. Detta ska ha införts i Norge 1720 men det är kanske möjligt att det skedde tidigare. Skulle det visa sig att så är fallet får jag väl fortsätta min gamla vana att måla om mina tennsoldater.

Det här inlägget postades i Färger, Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

2 svar på Halvfärdiga violetta norrmän

  1. Henrik Andersson skriver:

    Ibland verkar du nästan bygga in problem min ärade Örjan.
    Vet du med säkerhet vilken nyans och lyster norrbaggarna hade på sina uppslag? Violet kan skifta lite såväl som alla andra färger.

    Vet du om norrmännens artillerister hade samma udda frisyr som sina svenska motsvarigheter?

  2. Örjan Martinsson skriver:

    Jag vet ingenting med säkerhet! Som tur är så har Humbrol bara en nyans av lila och Prince August bara en frisyr på artillerister så jag slipper grubbla över alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *