Vasa Skeppskanon

Skeppskanon2

För ett par månader sedan besökte jag Wentzel hobby i centrala Stockholm och upptäckte då att de sålde ett nybörjarset från Prince August som innehöll formen ovan. Att Prince August hade en form för skeppskanoner till regalskeppet Vasa hade jag ingen aning om  och jag har inte heller lyckats hitta den på deras hemsida. Hur som helst var jag tvungen att köpa den när jag såg att den var i skala 40 mm. Men det var först nu som jag har haft tid över till att faktiskt använda den. Resultatet syns nedan:

Skeppskanon1

Artilleristerna har helblå uniformer och det är kanske passade för flottans personal. Jag har dock ingen kunskap om hur manskapet på örlogsskeppen gick klädda, och det är inte heller min avsikt att använda den här formen till skeppskanoner utan snarare till fästningsartilleri. När jag besökte Fredriksstens fästning i Halden såg jag nämligen kanonlavetter med ett snarlikt utseende:

Karl XII:s mordvapen?

Hjulen på Prince Augusts skeppskanon är visserligen mycket mindre men det kan man ha överseende med.

Vad gäller färgval så gjorde jag eldröret svartmålat istället för bronsfärgat som mina övriga kanoner. Orsaken till det är att järnkanoner var svartmålade för att undvika rost och denna typ av kanoner var vanligare på fästningar och örlogsskepp än i fältarmén där man föredrog de lättare bronskanonerna. Och eftersom jag redan har gott om gråklädda artillerister valde jag denna gång de helblå uniformer som användes under den senare halvan av stora nordiska kriget (samt för att göra Henrik Andersson glad!).

Fortsättning följer nästa vecka…

 

Det här inlägget postades i Prince August, Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

6 svar på Vasa Skeppskanon

 1. Henrik Andersson skriver:

  Gulleponke som tänker på lilla mig!

  Kul med lite annorlunda kanoner. Man använde ju inte bara en sorts artilleri.

  Men varför hade kanonernas manskap annorlunda uniformer än övriga karoliner?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  I de flesta arméer hade man grå eller mörkblå uniformer vid artilleriet. Detta förklaras vanligen med att artilleristerna smutsade ned sina uniformer när de hanterade sina kanoner så man valde uniformsfärger som skulle göra smutsen mindre synlig. Grå färg (ofärgat ylle) var absolut vanligast och man kan tänka sig att det ansågs onödigt att kosta på sig dyrbara färger på rockarna när de ändå skulle smutsas ned.

  I Sverige växlade man mellan blått och grått. 1689 skulle även artilleristerna ha blågula uniformer men senare under 1690-talet ändrades detta till grå rockar med blå uppslag. Fast på sina håll hade artilleristerna ändå blå rockar. Till exempel i Dalarö 1702, Narva 1703, Dorpat & Pernau 1704, Vaxholm 1704 (med gula uppslag), Landskrona & Varberg 1709. I Stenbocks armé som sattes upp 1709 skulle artilleristerna fortfarande ha grå rockar men därefter var de helblå uniformerna allmänna.

 3. Henrik Andersson skriver:

  Tänkte mest på snittet på uniformerna. Eller kunde de knäppa upp rocken som sina kollegor inom infanteri och rytteri?

 4. Örjan Martinsson skriver:

  Ja, det har jag faktiskt ingen aning om varför de gjorde så. Och inte heller varför artilleristerna lät sitt hår hänga löst medan de övriga hade det i en hårpung.

 5. Henrik Andersson skriver:

  Den inte helt lyckade kavalleriofficeren kan ju med lite god vilja sägas vara en artilleriofficer som stigit till häst.

 6. Anders Larsson skriver:

  Ja det finns ju många bra samtida bilder på grå artillerister. Artilleriet har fler bra målningar än infanterist har från samma tid tycker jag. Har sex färglagda och några svart-vita teckningar av artilleriet. Är Gadebusch den enda målningen med blå artillerister förresten? Orättvist kan man tycka då infanteristernas och kavalleriets uniformer från samma tid också skulle vara intressanta att se fler av än de som finns tillgängliga. Intressant det där med håret. Får man kolla vidare efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *