Inhopp som fanexpert och korrigering av mina egna fanor

Livgardets kompanifana m/1686

Den senaste veckan har jag fått anledning att revidera de fanark som jag tillhandahåller på hemsidan. Orsaken till detta är att jag har, via forumet League of Augsburg, blivit ombedd att bidra med min ”expertis” om svenska fanor nu när företaget Warfare Miniatures ska expandera genom att göra figurer (och fanark) för stora nordiska kriget i skalan 28 mm. Företaget och forumet har samma ägare och är huvudsakligen fokuserat på pfalziska tronföljdskriget men är alltså på gång med att bredda sortimentet.

För stora nordiska kriget ska de fokusera på slaget vid Poltava och när de frågade mig om jag ville ge feedback på deras fanor så hade jag nöjet att meddela att de ryska källorna har detaljerade beskrivningar av just de fanor som togs under detta slag (tillgängliga i Bertil Wennerholms bok ”Emporterade troféer”). Den som designar fanarken tog villigt emot informationen och började göra fanor med samma blekta färger (och i Skaraborgs fall annorlunda motiv) som de hade vid tiden för Poltava. Jag utgår dock från att de även ska göra fanor med det klassiska m/1686-utseendet som jag tror de flesta ”wargamers” ändå är mest intresserade av.

Jag passade även på att korrigera honom när han var på väg att göra samma misstag som jag hade gjort med mina livgardesfanor. Nämligen att låta tänkespråket högst upp vara läsligt på båda sidorna. I själva verket var det spegelvänt på ena sidan och därmed oläsligt. För på grund av tekniska skäl var det svårt att måla motiv och framförallt text på infanterifanor som var rättvänt på båda sidorna. Kavalleristandaren hade inte samma problem eftersom de bestod av två fastsydda dukar. Denna korrigering resulterade dock i en följdfråga som jag pinsamt nog inte hade tänkt på själv. Var även riksvapnet på livfanorna spegelvänt på ena sidan? Jag var tvungen att kolla på de bevarade livfanorna i Digitalt museum och kunde då konstatera att riksvapnet faktiskt var rättvänt på båda sidorna, men att bokstäverna C R S var spegelvänt på ena sidan. Så den lilla detaljen har jag nu fått ändra på samtliga av mina egna fanark tillsammans med livgardesfanorna som jag av ren lathet inte fixade förrän nu.

Nedan följer i alla fall bildbevisen på hur texten och riksvapnet såg ut på livfanornas sidor:

Skaraborgs livfana från 1717 (sida 1)

Samma livfanas andra sida

Det här inlägget postades i Fanor & standar, Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *