Svenska uniformer i holländsk tjänst

Erskines, Bielkes och Putbus regementen

Erskines, Bielkes och Putbus regementen

När jag tidigare skrev om det bortglömda kriget 1688-1697 (pfalziska tronföljdskriget) nämnde jag att jag hade stött på en blogg som beskrev vilka uniformer de svenska regementena i holländsk tjänst hade, men att jag hade glömt bort adressen till den (hmm… en bortglömd blogg om ett bortglömt krig!). Nåväl, nu tror jag att jag har hittat den igen:

Uniform guide for William III’s allies during the NYW

Min minnesbild var dock inte korrek. Jag mindes att uniformerna bestod av blå och grå rockar med uppslag i gult, rött och blått, men bloggen anger att samtliga svenska regementen hade blå rockar och uppslagsfärgen anges bara för två regementen (bilderna ovan kommer från en annan sida).

Som källa anger bloggen:  ”The Dutch Army of William III” av C. A Sapherson. Jag har sedan tidigare ett häfte om den danska armén under spanska tronföljdskriget av samme författare, men det var bortkastade pengar eftersom han som källa använde Vaupels opålitliga verk från 1800-talet. Jag använde visserligen hans uppgifter om den danska arméns organisation år 1699, men dessa hade han hämtat från det danska generalstabsverket (också från 1800-talet). Så jag lär inte rusa till den virtuella bokhandeln för att beställa fler av hans häften om arméer.  Att bara sammanställa information från gamla översiktsverk är ju något som jag kan göra själv. Men om man bara är ute efter målningsinstruktioner och inte vill göra sig något större besvär med efterforskningar så bör hans häften vara intressanta (under förutsättning att han som källor inte har använt sig av ytterligare verk á la Vaupell)

Lewenhaupts , Oxenstiernas och Knorrings regementen

Lewenhaupts , Oxenstiernas och Knorrings regementen

Men för att återgå till svenska uniformer i holländsk tjänst så har jag även stött på en annan och mer detaljerad sida varifrån alla bilder i detta inlägg kommer ifrån:

Album 11: Nederlandse Infanterieuniformen omstreeks 1700 – Uniformdocumentatie collectie De Wilde

De svenska regementena finns längst ned på sidan (klädda med blå rockar).  Alla regementen är avbildade med blå strumpor men texterna nämner aldrig strumpfärgerna så den blå färgen är kanske bara en gissning från illustratörens sida. Snittet på uniformerna är dessutom holländsk men det är väl inte orimligt att tro att de i själva verket hade svenska karolineruniformer under åtminstone det senare skedet av kriget? Lars-Eric Höglund har ju ifrågasatt existensen av den så kallade äldre karolinska uniformen med stora uppslag och ouppvikta rockskört.

Intressant nog är Oxenstiernas regemente (som deltog i Ramillies, Oudenaarde och Malplaquet) avbildad med blå uppslag med orangea kanter. I det tidigare inlägget har jag emellertid angett att Oxenstiernas regemente (i likhet med Lewenhaupts etniskt svenska svenskregemente) hade gula uppslag. Den informationen kommmer från en diskussionstråd i forumet League of Augsburg och den motstridiga informationen förklarades så här av medlemmen Turrabear:

”not sure if this will be a help . clause -peter golberg in die
vereingten niederlande  has oxenstierna with a  blue coat faced yellow .
the afbeeldingen collectie has oxenstierna as having a blue coat faced
blue with an orange border round the cuff’s . the only flag that i have
seen for oxenstierina is white with a yellow flame in each corner.hope
this will help you.”

”Afbeeldingen collectie” borde vara samma sida som jag nyss länkade till och Goldbergs  ”Die Vereingten Niederlande 1701-1704” går att köpa på CD för 20 pund på denna sajt om man är intresserad.

Oxenstiernas regemente kan mycket väl ha haft olika uniformer vid olika tidpunkter men tyvärr så framgår det inte av den information som jag har tillgänglig när de fick ut dessa uniformer.  Jag tilltalas dock av tanken att Oxenstiernas regemente utkämpade de stora fältslagen under det spanska tronföljdskriget iklädda blågula uniformer och hoppas därför att den färgkombinationen är den rätta för den tiden. Fast då lär de garanterat ha haft holländskt snitt på sina uniformer. Hur som helst är deras uniformsfärger av rent akademiskt intresse. Det kommer ju knappast att bli aktuellt för mig att måla tennsoldater från det spanska tronföljdskriget. Eller…?

Det här inlägget postades i Litteratur, Uniformer. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *