Karoliner på marsch mot Poltava

Under den gångna veckan göt jag de sista tennsoldater som ska ingå i mina 18 marscherande bataljoner. Sammanlagt har jag gjutit 303 tennsoldater och tillsammans med 106 stycken som jag redan hade kommer hela uppställningen att bestå av 409 figurer. Storskaligheten i detta projekt gör det svårt att ta foton som visar helheten men ändå gör det möjligt att se detaljer. Jag har därför fuskat lite och roterat bilderna så att de ska få plats här. Ni får helt enkelt vrida era huvuden åt sidan för att betrakta bilderna!

Kolonn 4 och 3 (Kalmar, Skaraborg, Livgardet och Dalregementet

Den enda bataljon i den första bilden som (med undantag för trumslagarna) är helt målad är Skaraborgs regemente. De var från början älvsborgare men med undantag för fanan och trummorna har de exakt samma utseende så det var en enkel sak att ändra deras regementstillhörighet. Fanbäraren bär den m/1686-fana som Skaraborg tydligen inte bar vid Poltava och som jag därför bytte ut i slaglinjen i somras (samma sak gäller för Kalmars fanbärare). I övrigt består de målade tennsoldaterna i den här bilden av pikenerare som jag bytte ut när Prince Augusts nya formar kom ut samt en fanbärare från Livgardet som tillhörde grenadjärbataljonen innan jag insåg att grenadjärna inte hade några fanor.

Kolonn 2 (Uppland, Östergötland och Västerbotten och kolonn 1 (Jönköping, Närke-Värmland och Västmanland)

Även i bild 2 finns det pikenerare som blev överblivna när jag göt nya med hjälp av Prince August nya pikenerarformar. Två bataljoner är helt färdigmålade och det är Västmanlands två bataljoner som tidigare ingick i min version av den svenska slaglinjen vid Poltava. Jag har inget intresse av att ha dubbla uppsättningar med marscherande västmanlänningar så slaglinjen får hädanefter klara sig utan sin bakre linje.

En hel del av bild 2:s tennsoldater är rödmålade eftersom jag upptäckte att min burk med rödfärg höll på att torka ut så jag passade på att göra slut på all rödfärg. Jag märker också att  Upplandsbataljonen längst upp saknar en officer. Han står just nu på målningsbordet tillsammans med de pikar som jag tog bort från hans pikenerare. För i samband med detta projekt kommer jag även att ändra placeringen på pikarna så att de håller dem lite högre upp och inte så nära marken. Från början var dessa tänkta att vara substitut för pikenerare som står i halt (som jag föreställde mig hade piken stående på marken) men nu ska de ju vara riktiga marscherande pikenerare med piken högt upp i vädret så att det blir riktigt jobbigt att ställa upp dem i bokhyllan…

Allt som allt har jag smält ner ungefär 50 tackor  i höst för att åstadkomma allt detta. Nu återstår målningen som jag hoppas kommer att vara klar i slutet av sommaren. Men det är en väldigt ambitiös tidsplan och jag brukar inte hålla mina tidsplaner så det lär nog ta längre tid än så. Dessutom har jag några andra tennsoldater som väntar på bli målade men mer om det vid ett senare tillfälle.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *