Litteratur om europeiska storkrig under 1600- och 1700-talet

När jag för två veckor sedan skrev om det Pfalziska tronföljdskriget så nämndes det i kommentarerna att det är svårt att hitta information om detta krig. Jag har själv sökt efter ett översiktsverk om kriget utan att hitta det. Tyvärr är jag hänvisad till engelsspråkig litteratur eftersom jag i ungdomligt oförstånd inte lade ner någon större flit i att lära mig tyska när jag hade chansen. Men den engelska litteraturen är mer intresserad av vad som hände på deras hemmaplan under den aktuella tidsperioden. Det finns därför en hel del lättillgänglig litteratur om slaget vid Boyne och fälttåget på Irland men inte så mycket om de kontinentala krigsskådeplatserna och ”svenskslaget” vid Fleurus. Den bästa boken som jag har om detta ämne är ”The Wars of Louis XIV 1667-1714” av John A. Lynn.  Fast den täcker ju in en större tidsperiod än enbart Pfalziska tronföljdskriget, och eftersom Frankrike var i krig nästan oavbrutet samt vanligen utkämpade dem på många fronter blir krigsskildringarna mycket översiktliga.

The Wars of Louis XIV 1667-1714

Nu är det inte heller bara Pfalziska tronföljdskriget som är dåligt uppmärksammat i den anglosaxiska världen. Rent allmänt är det svårt att få tag i riktigt bra engelskspråkiga böcker om europeiska storkrig under 1600- och 1700-talet (Sjuårskriget undantaget). Man kan tycka att det Spanska tronföljdskriget borde intressera engelsmännen eftersom deras store krigshjälte Marlborough firade triumfer under detta krig. Men det stora förlaget för militärhistorisk litteratur Osprey publishing har bara gett ut en bok om det kriget, nämligen slaget vid Blenheim (jag räknar inte The French Wars 1667-1714 som är en kortare version av John A. Lynns ovannämnda bok).  De logiska uppföljarna om slagen vid Ramillies, Oudenaarde och Malplaquet har uteblivit och dessa slag utgör därmed något så underligt som stora fältslag med brittiskt deltagande som det knappt går att få tag i någon som helst detaljerad information om på nätet. Till exempel så skulle jag vilja veta var någonstans i dessa slag som det blivande Royal Suédois och Bengt Oxenstiernas svensk-holländska regemente stred.

Det finns dock en bokserie som har gjort mycket för att fylla hålen i denna bemärkelse och det är ”Modern wars in perspective”. John A. Lynns tjocka bok ingår i den serien och av speciellt intresse för svenskar är Robert Frosts ”The Northern Wars 1558-1721” som skildrar kampen om Östersjön. Böckerna i denna serie går inte i första hand in på att ge detaljerade skildringar av fälttåg och slag utan de  är mer inriktade på att lyfta fram hur de militära apparaterna var uppbyggda och vilka resurser som staterna lade ner på krigen samt hur de påverkade samhället. För den militärhistoriskt intresserade är böckerna i denna serie omistliga. Själv har jag sju titlar i min bokhylla och alla håller en hög nivå. Dessutom har jag idag beställt ytterligare två böcker som en julklapp till mig själv. Ju fler böcker som de ger ut i denna mycket allmänbildande serie desto bättre.

Men jag vill också ha böcker som är fullproppade med onödiga faktauppgifter om pyttesmå detaljer, vilket är Ospreys domän. Mitt hopp ligger i att deras redaktörer en vacker dag drar slutsatsen: ”hörru, vi har nu gett ut en bok om varenda lilla aspekt om andra världskriget som vi kan komma på,  kanske är det dags att vidga våra vyer?”

Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

3 svar på Litteratur om europeiska storkrig under 1600- och 1700-talet

 1. Jesse skriver:

  Skulle också önska ett större utbud av litteratur (på engelska el svenska…) om vissa konflikter, framförallt Spanska tronföljdskriget som INTE är från brittisk/Marlboroughs synvinkel. Har också Lynns bok, mycket bra men ibland för översiktlig som du skriver. På senaste tiden har jag också fått upp ögonen för Polska tronföljdskriget (på 1730-talet); väldigt intressant med tanke på kopplingen till Polen under Stora nordiska kriget! Verkar också möjligt att använda en del av stora nordiska krigets figurer till polska tronföljdskriget; ligger lite emellan det tidiga 1700-talet mode och senare förändringar (österrikiska tronföljdekriget och 7-årskriget), men finns tyvärr mycket lite info om denna konflikt. Enda boken på engelska verkar vara skriven av en gammal kung av Siam under tidigt 1900-tal…

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Jo, Polska tronföljdskriget är intrressant krig som bildar något av en epilog till stora nordiska kriget och spanska tronföljdskriget genom att samma personer och länder återkommer tiil bekanta krigsskådeplatser. Hade hattarna tagit makten lite tidigare skulle troligen även Sverige ha deltagit i kriget.

  I en tråd på TMP som handlade om just detta krig ( http://theminiaturespage.com/boards/msg.mv?id=287997 ) tipsades det om boken ”German Armies: War and German Politics, 1648-1806” och jag passade på att även beställa den. Så trots mina klagomål ser det ut som om jag för åtminstone en tid framöver har en hel del att läsa (mina julklappar lär väl innehålla ytterligare böcker).

  Annars önskar jag dig lycka till med de plastsoldater som du nämnde i kommentarerna till en tidigare tråd. Jag var inne på din blogg och figurerna var mycket fina. Själv skulle jag aldrig kunna klara av att måla sådana små figurer…

 3. Jesse skriver:

  Tack! Det är inte så mycket svårare än 40 mm figurer, gäller att få till rätt teknik bara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *