Karolinerserien utökas igen i höst

Prince August meddelade i sitt nyhetsbrev att nya formar med sex olika karoliner kommer att lanseras i höst. Att fjolårets nytillskott inte var en engångsföreteelse är mycket glädjande. Men precis som i fjol är poserna en blandad kompott där hälften är mycket användbara neutrala poser medan den andra hälften tar karolinerserien  in i en ny riktning med mer animerade (leksaks-) poser som man bara kan ha några få av på slagfältet utan att det ser konstigt ut.

De poser som jag är mest nöjd med är de två laddande musketerarna. Sådana finns sedan länge i Rossbach-serien (form nummer 51) och jag har använt dem till en laddande bataljon med småländska tremänningar. Snittet på Rossbachs-seriens uniformer överensstämmer dock inte med karolinernas så det är jättebra att Prince August kompletterar karolinerserien med dessa. Jag får dock ställa in mig på att återigen behöva byta ut figurer i min samling. När de fjolårets formar kom ut fick jag byta ut pikenerarna in den småländska tremänningsbataljonen och nu är det alltså musketerarnas tur…

Underofficeren i mitten är en intressant pose som kan fungera väl som en variation till posen i form 905. Kanske kan den även användas till att göra en stående fanbärare vilket är en pose som fanns i den äldre karolinerserien från 60-talet.

De övriga tre är dock i mitt tycke de minst användbara. Dessa föreställer karoliner som är i full färd med att hugga ner fienden. De skulle i och för sig vara användbara som enstaka figurer fall det fanns några formar med passande motståndare. Karolinen i mitten ser ut som om han håller fast en fiende med vänstra handen och i färd att att stöta värjan i honom med den andra handen, så här misstänker jag lite grann att Prince August faktiskt tänkt sig att tillverka en motståndare. Men hittills har Prince August visat upp ett stort ointresse för motståndarserien.  Form DK-103 med trumslagare och fanbärare har nu varit ”unavailable” i 1,5 år och det blir alltmer tveksamt ifall den någonsin kommer tillbaka i sortimentet.

Förutom sina livfulla poser sticker grenadjärerna ut genom sina annorlunda uniformer. Deras rockskört är inte uppvikta trots att det inte finns några belägg på att grenadjärernas uniformer skilde sig från det övriga manskapet (förutom de enstaka regementen som hade grenadjärmössor).  Prince August är emellertid inte  den enda tillverkaren av tennfigurer som har svenska grenadjärer utan uppvikta rockskört. Konstigt nog är det väldigt vanligt i moderna illustrationer att avbilda svenska grenadjärer på det sättet. Vlad Velikanov har kommenterat detta fenomen på sin blogg och tydligen är det en svensk illustratör vid namn Einar Storkirch som 1911 började med detta och han inspirerade den kände uniformstecknaren Knötel som sedan spred missuppfattningen över hela världen:

Min första tanke när jag såg hur grenadjärernas rockar såg ut var att försöka dra i nödbromsen och kontakta Prince August för att få dem att ändra sig. Men dels tror jag att det är på tok försent att göra sådana ändringar och dels skulle jag ändå inte vara intresserad av att gjuta dessa grenadjärer som svenskar även om rockarna var uppvikta. Förutom att poserna inte är tillräckligt neutrala för min smak var det få svenska grenadjärer som hade grenadjärmössor. De skulle däremot kunna komma till användning som utländska grenadjärer och då är det faktiskt en fördel att rockarna inte är uppvikta.

Allt är dock inte dåligt med de nya grenadjärerna. Detta är nämligen första gången som Prince August har skulpterat grenadjärer med granatväskor, vilket trots allt är en rätt viktig detalj.

Jag noterar även att fundamenten återigen har det typiska utseendet för 900-serien till skillnad från de mer avskalade fundamenten i fjolårets nya formar.

Men trots all kritik ser jag fram emot lanseringen av formarna som enligt Prince August kommer att ske tidigt i september. Om de håller vad de lovar kan jag sätta upp dem på önskelistan för både födelsedag och julafton och eventuellt hinna måla en omgång  av dessa nya figurer innan året är slut.

Det här inlägget postades i Prince August. Bokmärk permalänken.

6 svar på Karolinerserien utökas igen i höst

 1. Henrik Andersson skriver:

  Ja det var ju bra nyheter!
  Mannen som står framåtlutad med värja i handen tror jag ska vara tänkt att ge kommando ge fyr för musketerare.
  Men han kan kanske vara med vid artelleriet som någon slags riktkarl. Fast han har ingen artelleristuniform.
  Grenadjärerna är dock de minst lyckade.

 2. Marcus skriver:

  Vad kul!
  Gillar verkligen att de verkar satsa lite på karolinerna i framtiden. Vad gäller officeren som går framåtlutad så tror jag att han helt enkelt försöker skydda sig mot fiendens kulor – en naturlig reaktion att krypa ihop för att minimera träffytan samtidigt som armen höjs som skydd för ansikte och ögon. Han har uppenbarligen inte anammat devisen ”ingen kula träffar vare sig man går räter eller lutar”, under förutsättning att man har full förtröstan på Gud…

 3. Henrik Andersson skriver:

  Tror officeren funkar bra om man tänker sig han ger order för knästående musketörer och om dom typ befinner sig bakom nogot skydd.

 4. Henrik Andersson skriver:

  Handgranatskillarna kanske slåss när det är kallt och ingen vill gå med uppknäppt rock?

 5. Henrik Andersson skriver:

  Om Örjan fick bestämma vad skulle Prince August ta fram för gubbar?

 6. Örjan Martinsson skriver:

  Det jag skrev när fjolårets formar kom ut är fortfarande aktuellt:

  ”De figurer som det finns stort behov av och som saknas i Prince Augusts sortiment är i första hand en beriden trumslagare. Den är nödvändig för dragonskvadroner (samt hästgrenadjärer). Serien för karolinermotståndare är fortfarande underutvecklad och en underofficerare samt rysk pikenerare behövs verkligen. Dessutom skulle det vara bra att ha en musketerare som står i halt om man vill göra en bataljon med karolinermotståndare som är uppställd i mer än två led. I det svenska infanteriet saknas nu egentligen bara figurer som har en karpus istället för trekantig hatt. En idé för Prince August skulle kunna vara att de inför en karpus och en äldre hattmodell som tillbehör i en kommande form så att det åtminstone går att konvertera figurer med trekantiga hatter.”
  http://blogg.tacitus.nu/?p=456

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *