Jyllänningar och röd uniformsfärg

Jag har nu målat klart 19 jyllänningar, som tillsammans med officeren, fanbäraren och två trumslagare som jag gjorde i fjol, fullbordar en bataljon ur det Jylländska regemente. Uniformen är den som de hade i slaget vid Helsingborg och jag har nu fyra danska bataljoner från detta slag, vilket är fler än mina ryska Poltavabataljoner.  Men får jag bara tillgång till bättre tillgång till ryska uniformsuppgifter så kommer jag att göra fler ryssar. Till dess lär det dock komma fler danskar. Jag har redan testat färger till en framtida dansk bataljon.

Vad gäller själva Jyllandsbataljonen så var det lockande att göra den på grund av de rödvitrandiga snörena på hattarna. Förutom den detaljen så är det här annars en uniform som inte stack ut ur mängden i Europas slagfält. Grå rockar och röda uppslag torde vara den allra vanligaste kombinationen vid den här tiden. Såväl Frankrike, Österrike och Spanien samt många mindre stater hade grå rockar med uppslag i särskilda regementsfärger och av dessa var rött vanligast. Orsaken till detta var ekonomi. Grå rockar bestod av ofärgat ylle och röd färg kunde man framställa billigt genom att pulverisera växten krapprot som var vanlig i Sydeuropa.

Att den engelska armén valde rött som uniformsfärg lär ha varit på grund av att krappröd var det billigaste färgämnet. Krappröd var dock ingen beständig färg och kunde inom relativt kort tid blekas så att den blev brun.  Officerare och kavallerister i den engelska armén använde därför den lyxigare nyansen karmosinröd till sina rockar (vilket var en mörkare röd färg). Även i den danska armén förekommer uppgifter att officerare hade karmosinrött i sina rockar. Så ska man vara väldigt nitisk när man målar röda uniformer kan det vara en god idé att ha avvikande nyanser för officerare och manskap för att visa skillnaderna i kvalitet och rent av låta manskapets uniformer vara mer bruna än röda. Men jag gör mig inte sådant besvär utan målar alla med samma röda färg (humbrol 60).

Det här inlägget postades i Färger, Tennsoldater, Uniformer. Bokmärk permalänken.

8 svar på Jyllänningar och röd uniformsfärg

 1. Henrik Andersson skriver:

  Men hade danskarna verkligen dessa grenadjärsmössor?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Det finns flera belägg på danska grenadjärmössor och det finns bildbevis på att danska grenadjärkåren hade mössor med löst hängande luva, vilket var den vanligaste typen vid den här tiden i Europa.

 3. Henrik Andersson skriver:

  Ja men hur är det med de ryska? Ryssar och danskar är ju stöpta i samma form!

 4. Örjan Martinsson skriver:

  Prince August avsåg bara att deras form skulle användas till danskar och preussare. Ryska grenadjärer tycks åtminstone under den första halvan av kriget ha gått klädda i björnskinnsmössor.

 5. Henrik Andersson skriver:

  Då väntar vi med spänning på att Örjan skaffar fram ryska grenadjärer. Du är ju ganska bra på att klippa av huvudena på soldaterna och sätta ihop dom igen.

 6. Örjan Martinsson skriver:

  Problemet är bara att det inte finns någon figur med björnskinnsmössa som jag kan klippa av för att göra ryska grenadjärer.

 7. Henrik Andersson skriver:

  Finns det inte någon husar som med lite god vilja kan offra sitt huvud?

 8. Örjan Martinsson skriver:

  Husarmössor duger tyvärr inte eftersom björnskinnsmössorna hade före franska revolutionen en löst hängande luva. Prince Augusts dansk-preussiska grenadjär är den som kommer närmast i utseende och gillar man att pyssla kan man kanske dekorera mössan med något som liknar päls på sidorna och på skärmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *