Utan internet i Norge

Det blev inget inlägg i söndags eftersom jag var bortrest (Norge). Hotellet hade utlovat trådlöst internet men något sådant fanns inte när jag var där. Det fanns inte ens någon personal som kunde anvisa mig ett rum. Jag var tvungen att knacka på dörrarna och fråga gästerna som hänvisade mig till ett ledigt rum som var bäddat. De hade inte heller stött på någon personal och senare på kvällen anlände ytterligare en gäst som fick ta ett rum som inte var städat. Han hade försökt ringa de ansvariga men inte fått något svar. Så går det när man väljer att övernatta på det billigaste hotellet i Oslo!

Söndagen och måndagen var jag alltså i Norge och hann bland annat besöka Fredrikstens fästning i Halden och Akershus fästning i Oslo. Vid Akershus fanns även Forsvarsmuseet som är Norges motsvarighet till Armémuseum. Dessvärre var det helt och hållet fokuserat på den moderna tiden så det gav inte mig så mycket. Dagen i Oslo förstördes också av att det ösregnade hela tiden.

Halden var mycket bättre och i dess fästningsmuseum fanns utställningar som var mer i min smak. Som till exempel dessa modeller:

Jag gillar att de lät svensken vinna den där striden. Annars skryter norrmännen med att Fredrikstens fästning framgångsrikt försvarat fosterlandet och är en jungfru som aldrig fallit i fiendens händer genom stridshandlingar. Men hade de inte varit så snabba med att komma till förhandlingsbordet år 1814 skulle oskulden ha gått förlorad (för att inte tala om ett lyckosamt slumpskott 1718…).

Fast själva fästningen är riktigt imponerande från Haldensidan. Det ligger på ett mycket högt och brant berg vid vattnet och ser där ut som ett ointagligt Gibraltar. Karl XII attackerade dock fästningen från den andra sidan där terrängen var betydligt flackare.  Jag ångrar att jag inte stannade och tog ett foto på fästningen när jag åkte genom Halden. För när man väl är inne i själva fästningen gick det inte att hitta en kameravinkel som verkligen gav en rättvisande bild av hur mäktig fästningen var. Här följer iallafall en bild på hur fästningen såg ut inuti med kanoner på vallarna:

En annan bild som jag inte lyckades ta var på monumentet över Karl XII:s död. Den dagen var det nämligen en cykeltävling på fästningsområdet så den delen var blockerad av snitslade banor för cyklisterna:

Karl XII-monumentet syns längst bort i bakgrunden som något grått bland träden. Bakom mig när jag tog fotot stod ett monument över en av Fredrikstens fästningskommendanter. Det fanns flera sådana så Karl XII var inte ensam om att få ett monument rest över sig. Ännu längre bakom mig fanns själva huvudfästningen så det var från det här hållet som norrmännen betraktade svenskarnas arbete med löpgravarna. Fast när det begav sig var fältet inte fullt med cyklister och åskådare, och vädret var inte heller lika soligt och varmt…

Jag kan inte säga att min resa till Norge var en hundraprocentig framgång men jag hade ändå god behållning av den och man måste verkligen besöka platserna för att få en bra uppfattning om hur det kan ha sett ut när blågula karoliner turistade där för 300 år sedan.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

4 svar på Utan internet i Norge

 1. Henrik Andersson skriver:

  Doclorma som har unifrom har de samma unifrom fast bara olika färg eller är det två olika sorters unifrom?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Det är två olika uniformer. Snittet på den norska uniformen överensstämmer med de modellritningar som Worgewitz gjorde 1728 med uppslag som täcker hela underarmen. Rocken har även dubbla knapprader vilken var något som kännetecknade den dansk-norska armén vid den här tiden.

  Jag vet inte varför de inte har vikt upp svenskens rockskört.

 3. Henrik Andersson skriver:

  Hattarna då är det olika modeller?

 4. Örjan Martinsson skriver:

  Ja, dom är ju inte helt likadana. Jag tycker dock inte att norrmannens hatt är fullt lika stor som på Worgewitz-bilderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *