Nya kavallerister

Här kommer sommarens första nyförvärv. Fem drabanter, sju östgötar och två smålänningar. Av dessa är elva tennsoldater helt nya medan tre är ommålade. Drabanternas trumpetare var nämligen ryss i ett tidigare liv (och sedan en lång tid tillbaka ersatt med en pukslagare). Två smålänningar har blivit ommålade till östgötar eftersom de var gjutna med min gamla 931-form som hade en trubbig värja. De övriga ryttarna i min Smålandsskvadron var gjutna med en ny 931-form som i likhet med andra formar har blivit omskulpterade så att värjor och bajonetter blev spetsigare. Jag tyckte det var lämpligt att alla ryttare i samma skvadron hade samma typ av värja så jag göt två nya smålänningar.

De nya östgötaryttarna som blev klar i den här veckans omgång består av fyra meniga och tre underofficerare. Med dessa nytillskott får min stora östgötaskvadron en komplett uppsättning befäl och en manskapsstyrka som motsvarar en tredjedel av en fulltalig skvadron. Fotot ovan visar hur mina underofficerares schabrak numera ser ut, dvs. silvergaloner istället för som tidigare en gul kant. Huruvida förändringen gör dem mer korrekta är dock oklart. Höglund nämner bara att schabraken var blå, men jag gissar att officerarna hade guldgaloner och underofficerarna silvergaloner.  Jag har skrivit om mitt schabrakproblem i ett tidigare inlägg.

Med denna omgång gör även drabantkåren sin debut i min samling. Eftersom mina tiomannaskvadroner representerar två skvadroner vardera i den skala jag använder och drabanterna bara utgjorde en enda skvadron vid Poltava blev det endast fem ryttare. Denna mini-miniskvadron har dessutom ingen standarbärare eftersom drabanterna förde något standar.

Drabanternas hästar är målade med Vallejos svarta färg. Remtyget, sadel och stövlar med mera är dock målade med Humbrols svarta färg. Min förhoppning var att det skulle uppstå en kontrast men efter mitt första försök var den knappt märkbar. Plan B blev att blanda Humbrols svarta färg med vitt så att den skulle bli något gråare. Detta är en teknik som jag ogärna använder mig av eftersom jag ofta ändrar detaljer i efterhand och det är svårt att blanda färger så att man får samma nyans varje gång.  Men eftersom jag bara skulle måla fyra svarta hästar kunde jag göra ett undantag och resultatet blev lyckosamt. På bilden ovan kan kontrasten framstå som liten men skillnaden jämfört med den oblandade färgen är stor. Dessutom är det inte meningen att det ska vara någon stor kontrast heller eftersom svart är en färg som inte kommer i så många olika nyanser.

Det här var allt för den här gången. Detta inlägg publicerades väldigt sent på söndagen eftersom jag utöver kavalleriet även försökte måla klart 29 svenska infanterister idag. Men dessa får vänta tills nästa söndag.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *