Bohuslänska uniformer cirka 1715

Anders Larsson har mejlat information om de nya rockar och kappor som Bohus dragoner fick någon gång efter besiktningen 1714 men före 1716 års fälttåg. I Höglunds bok står det bara att de var gröna med gult foder 1715, men i Krigskollegii brev 1715 (5181) har Anders funnit mer information. Mest intressant är att kapporna hade ”dubbelt gröna kragar”. De var alltså inte gula trots att bojfodret var gult. Rockarna var gröna med gult foder, uppslag och krage. De var dessutom försedda med två axelklaffar och 20 platta mässingknappar. Det låga antalet knappar tyder på att ficklocken kan ha haft max tre knappar (läs mer om detta i mitt gamla inlägg om knappologi).

 

Det här inlägget postades i Uniformer. Bokmärk permalänken.

3 svar på Bohuslänska uniformer cirka 1715

  1. Henrik Andersson skriver:

    Officerarna hur såg deras uniform ut?

  2. Tyväär verkar det inte finnas någon särskild information om bohuslänska officersuniformer.

  3. Anders Larsson skriver:

    K.M:t lämnar över friheten beträffande kostbarhet och värde hos parad- och tjänsteklädning samt munderingar för att distingera sig från sina underhavande Officerare, men alla Officerare skall ha lika kläder och alla skall ha blå rock skuren efter samma fason, nämligen smala i livet och vidare nedtill med små uppslag.

    Ett exempel på undantag ifrån denna bestämmelse med blå rockar är Bohusläns dragoner där Officerarna år 1694 åläggs att bära gröna rockar ”lika dragonerna”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *