Karl XII:s oknäppta knappar

General Ambrose Burnside med de mellersta knapparna oknäppta (för övrigt den man vars efternamn har gett upphov till ordet ”sideburns”)

För en månad sedan blev jag uppmärksammad på en intressant detalj på Karl XII-statyn i Kungsträdgården, alla knappar mellan den översta och de vid midjan är oknäppta. Varför detta klädskick när inget porträtt på honom (så vitt jag vet) har avbildat honom på det sättet. Den enda förklaringen som jag kunde komma på är att skulptören Johan Peter Molin ville visa att Karl XII i Napoleon-stil hade för vana att förvara ena handen innanför rocken. Den så kallade Napoleon-posen var nämligen väldigt vanlig i porträtt från 1800-talet. Och även om Napoleon har gjort posen berömd så förekom den även på 1700-talet. Enligt wikipedia beskrevs posen 1738 som att den visade på ”manly boldness tempered with modesty”. Posen var så vanlig att det faktiskt förekom porträtt där handen inte var innanför rocken men där knapparna ändå var oknäppta för att visa att han hade för vana att ha handen där.

Mannen som gav posen sitt namn trots att han inte uppfann den.

 

Abraham Lincoln flankerad av två herrar med handen innanför rocken (fotografi från 1862 som färglagts i modern tid)

Fast i Karl XII-statyns fall verkar det vara överdrivet många knappar som var oknäppta om syftet bara var att förvara handen där. Men i brist på bättre förklaring tolkade jag det ändå som om att skulptörens avsikt var att visa att Karl XII som en sann fältherre brukade ha handen innanför rocken.

Jag trodde först att Molins inspiration kom uteslutande från hans egen samtids officersporträtt eftersom jag inte kunde hitta något Karl XII-porträtt som såg ut så där när jag gjorde en snabb koll. Men, men… jag tittade inte tillräckligt noggrant för en vecka senare noterade jag ett par oknäppta knappar i David von Kraffts porträtt av kungen 1717 i Lund (som sedan blev förlaga för över 100 kopior, den så kallade ”Lundatypen).

David von Kraffts originalmålning som förvaras på Drottningholm

Att hålla värjan med ena handen verkar ha varit Karl XII:s vanligaste pose. Men kanske var det vanligare att han höll den andra handen innanför rocken än att han pekade mot Ryssland med den. Fast om handen innanför rocken handlade om att signalera manlig djärvhet i kombination med ödmjukhet eller bara berodde på att det såg snyggare ut än att ha den i fickan ska jag låta vara osagt.

Det här inlägget postades i Uniformer. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Karl XII:s oknäppta knappar

  1. Henrik Andersson skriver:

    Men knappar har väl inte bara en praktisk funktion när det gäller uniformer? Många knappar är väldigt stora och de görs i metall, förgyllda knappar, silvriga knappar och vad jag vet ska en del soldater klagat på att de får uniformer med knappar i mindre ädla valörer.
    Fodret på statyn är ju av någon slags päls så kungen har nog någon lyxuniform om jag inte har fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *