Prince Augusts formar och felaktiga grenadjäruniformer

Prince August meddelade i fredags att de nya formarna går att beställa från hemsidan och beräknas bli leveransklara i slutet av månaden. Då ska även en instruktionsvideo läggas upp på hemsidan och den kan kanske skingra de återstående tvivlen om vad figuren i mitten sysslar med. Det är nu klart att det är frågan om en officer men jag undrar fortfarande över varför han lutar sig framåt med en utsträckt hand.

På bilden ovan är figurerna målade och eftersom grenadjärerna har röda uppslag på mössorna framgår det nu mycket tydligt varifrån inspirationskällan till dessa figurer kommer ifrån. Nämligen David Rickmans illustration från Ospreyboken om Poltava (se bild till höger).

Man kan ju tycka att Prince Augusts hade kunnat ägna sig åt lite mer efterforskningar så att de hade kunnat slippa ge ut en form med felaktiga rockar (ej uppvikta rockskört) och en helt ohistorisk mössa. Färgsättningen på Rickmans mössa är felaktig och bygger på en missuppfattning av bildtexten till en svartvit bild. Jag har kommenterat det tidigare i den här tråden.

Rickman gjorde också det obegripliga misstaget att avbilda grenadjären med en blågul uniform trots att mössan hade röda uppslag vilket rimligen bör ha varit regementsfärgen istället för gult. Nu vidarebefordrar Prince August detta misstag så att ännu en missuppfattning om svenska grenadjärer vinner spridning.

Den riktigt stora missuppfattningen är dock att grenadjärer inte hade uppvikta rockskört och den förekommer i otaliga illustrationer trots att det inte finns ett tillstymmelse till bevis eller indicier att deras rockar skilde sig från det övriga manskapet. Prince August är inte heller den enda tillverkaren av karolinska grenadjärfigurer som har anammat dessa rockar:

Figurer som säljs av Wargames Foundry

Av bilden ovan från Wargames Foundry  framgår det tydligt att deras inspirationskälla är en hundra år gammal teckning av Knötel (bilden till höger). Exakt var Knötel har fått sina upplysningar är inte helt klart. Vlad Velikanov har i sin blogg berört ämnet flera gånger och han har hittat en bild av Einar Storkirsch från 1911 som överensstämmer med Knötels bild. Det finns dock ytterligare bilder av den typen. En läsare av den här bloggen har till exempel skickat mig en sådan bild av Carl Hellström (1841-1916).

Den troliga förklaringen är att ursprunget till missuppfattningen med rockarna kommer från ingen mindre än Gustaf  Cederström som gjorde många målningar med karoliner och är mest känd för Karl XII:s likfärd.

karolin målad av Gustaf Cederström med ouppvikta rockskört och bröstrevärer

När han målade Likfärden var han dock verksam i Frankrike. Utan tillgång till källor om svenska uniformer utgick han istället från sin egen fantasi. Resultatet blev uniformer som aldrig varit i närheten av ett fältslag under stora nordiska kriget, eller något annat fältslag för den delen. Blandningen av gammalt och nytt (ouppvikta rockskört och bröstrevärer) gjorde att de tidsmässigt inte hörde hemma i någon epok överhuvutaget. Icke desto mindre blev Cederströms karoliner väldigt populära och målningarna fick en mycket stor spridning när reproduktioner och vykort med dessa motiv kom ut i stora upplagor under decennierna runt omkring sekelskiftet. För dåtidens svenskar var det så som karoliner skulle se ut.

Numera vet vi bättre och svenska uniformer avbildas mer realistiskt i våra dagar. Fast bilder på grenadjärer med ouppvikta rockskört envisas dock fortfarande att dyka upp i flera sammanhang. I utländska sammanhang kan vi lägga skulden på Knötelbilden som ännu har en stor spridning i militärhistoriska kretsar. Men jag har en affisch inköpt från Armémuseum för några år sedan som avbildar uniformer och fanor från Armfeldts tåg 1719. Den har uppenbarligen hämtat sin information från Höglunds böcker, men en grenadjär utan uppvikta rockskört har ändå slunkit med. Det verkar nämligen som om bristen på specifik uniformsinformation för just grenadjärer gör att sentida illustratörer väljer att kopiera äldre illustrationer istället för att dra den logiska slutsatsen att de såg ut som det övriga manskapet. Cederströms arv från 1800-talet vilar därmed fortfarande tungt och förs i år vidare av Prince August.

Grenadjärer tecknade av Carl Hellström (1841-1916) i Cederström-stil

Grenadjärer tecknade 1911 av Einar Storkirsch i Cederström-stil och inspirationskälla till Knötel

Det här inlägget postades i Prince August, Uniformer. Bokmärk permalänken.

6 svar på Prince Augusts formar och felaktiga grenadjäruniformer

 1. Tim Berg skriver:

  Hej! Jag har varit en regelbunden besökare till både din hemsida och din blogg väldigt länge, jag tycker att du har gjort ett utmärkt jobb med både forskning och representation utav uniformerna!

  Jag har ett par frågor angående just grenadjärer, närmare bestämt Pommerska infanteriregementets grenadjärmössor. Som jag har förstått det så organiserade värvade regementen sina grenadjärer i ett särskilt grenadjärkompani i både freds- och krigstid. Bar officerarna i dessa kompanier mössor likt underofficerarna?

  I inlägget om Drakenhielms uniform (http://blogg.tacitus.nu/?p=887) skriver du att man skulle kunna dra slutsatsen att frånsett guld/silvergaloner så bar off. och und.off samma uniform. Lars-Eric Höglund beskriver und.off och menigas mössor, men dessvärre inte officerarnas. Skulle man kunna dra samma slutsats här, att även officerarna bar grenadjärmössor?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Tack för berömet!

  Angående officerarna så finns det ytterst lite information om dem eftersom de köpte sina uniformer ur egen ficka vilket innebar att de inte omnämns i de kungliga räkenskaperna. Vi är därför hänvisade till att göra kvalificerade gissningar. Jag skulle tro att grenadjärofficerare hade grenadjärmössor ifall sådana bars av de meniga grenadjärerna (vilket trots allt inte var särskilt vanligt). Det finns nämligen belägg på sådana officersmössor från andra arméer. De ska ha förekommit i den danska armén under stora nordiska kriget och jag har även en bild på en engelsk officersmössa från ca 1690. Men det finns också belägg på motsatsen, för under Fredrik den stores tid bar preussiska grenadjärofficerare enbart hatt. Så här befinner vi oss en situation där vi kan välja vilken huvudbonad vi vill för karolinska grenadjärofficerare och ingen kan slå oss på fingrarna och säga att det är felaktigt (så länge inga nya uppgifter från källorna dyker upp förstås).

 3. Henrik Andersson skriver:

  Officeren som står framåtböjd är nog bra om du tex har knästående skyttar och då helst bakom någon mur eller annat skydd. Han kan då tänkas leda ordergivningen.

  Eller är han månne en riktkarl för en kanon?

  Men när vi pratar om rockarnas uppvikning. Det är väl inte förbjudet att inte ha rocken uppknäppt?

  Står man tex på vakt eller är i dåligt väder så är det väl bara bra att inte bli blöt?

 4. Örjan Martinsson skriver:

  Det är väl inte uteslutet att karoliner vek ned sina rockar vid olika tillfällen men med tanke på att de inte ens fick välja vilken frisyr de skulle ha på håret så får man förmoda att befälen var ganska petiga med likformigheten.

  För soldater som stod i vakt fanns det förstärkningskläder i form av kappor eller pajrockar som bars ovanpå rocken, så behovet att vika ned rocken i dessa sammanhang bör inte ha varit så stort.

 5. Jesse skriver:

  Hej!

  Du har en mycket intressant hemsida och blogg! Höll i tonåren på mycket med PA:s tennformar/figurer, men blev tillslut ”kättersk” och håller nu helt på med plast i skala 1/72 (billigare och tar mindre plats…även om jag ibland saknar tenngjutningen hantverk och..lukter..aah smält tenn mot gummi! :D. Tänkte kommentera det här med de nya grenadjärerna. Jag tror PA gjort en kompromiss – svenska grenadjärer KAN ju ha klätt sig i rockar utan uppvikta skörtar, alt ha på sig pajrocken, samtidigt som grenadjärerna som de ser ut nu kanske ökar användarbarheten för andra länders arméer? För övrigt märkligt att PA inte utökat motståndarsidan, borde ju också locka en stor skara med tanke på spanska inbördeskriget. Allt gott! /Jesse

 6. Jesse skriver:

  Jag menar naturligtvis spanska tronföljdskriget…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *