Prince August nya formar (sista inlägget för i år)

En vecka har gått och Prince August har nu på sin hemsida publicerat ett videoklipp med anledning av de nya formarna.  Den innehåller dock bara gjutnings- och målningsinstruktioner och är därför av litet intresse för dem som hållit på med den här hobbyn ett bra tag. Svaret på förra veckans fråga: ”hur har Prince August tänkt sig att man ska använda den nya officersfiguren?”, besvaras istället i en schematisk plan över hur årets och fjolårets formar kan användas till att bygga ett regemente:

Allt som allt krävs 120 tennsoldater för att skapa den här formationen och jag antar att den nya officern är ”915b” som förekommer längst ut på kanterna tillsammans med de nya grenadjärerna (från form 916). Det verkar alltså som om officern är i full färd färd med att anfalla fienden tillsammans med grenadjärerna. För min del är jag fortfarande inte övertygad om att denna nya pose är ett bra nytillskott och min åsikt om grenadjärerna har jag meddelat tidigare (både med avseende på uniformerna och poserna).

Den nya uppställningen är för övrigt rätt underlig. Förutom de anfallande grenadjärerna och officerarna på flankerna består den av skjutande och laddande musketerare samt de nya pikenerarposerna från fjolåret. Jag tycker inte alls att flankposerna passar ihop med resten av ”regementet”. Allra underligast är dock att regementschefen står en bra bit framför formationen tillsammans med fanbärare och trumslagare. Detta motsvarar visserligen den uppställning som återfinns på sidan 156 i Åbergs och Göranssons bok ”Karoliner” (kompani på 150 man i ståndordning). Men i boken var det frågan om ett kompani som var uppställt inför en inspektion av sin chef och inte som här ett regemente som ägnar sig åt en eldstrid med fienden. Vid strid ska fanbärarna befinna sig tryggt i mitten av bataljonen och trumslagarna bakom den. Regementschefen skulle visserligen stå framför bataljonsformationen men skyddades då av grenadjärer som bildade en mänsklig mur.

Prince August uppger att de nya formarna har producerats med hjälp av råd från tennsoldatsklubben Drabanten så kanske är det dem man ska skylla på för de konstiga poserna och den konstiga uppställningen.

Nu är förstås Prince Augusts plan till uppställning bara ett förslag och det står var och en fritt att själv välja hur man ska ställa upp tennsoldaterna, så till skillnad från debaclet med grenadjäruniformerna är detta inget stort problem. Och även om jag är väldigt skeptisk till officerens och grenadjärernas poser så är jag väldigt nöjd med de övriga tre  (samt fjolårets pikenerarposer). Nu hoppas jag bara på att Prince August inte sätter punkt med dessa nytillskott utan fortsätter att komma ut med nya formar även nästa år. För om Prince August bedömer att det finns en marknad för en framåtlutad officer som sticker ut handen, så borde det väl ändå finnas utrymme för att ge ut nya motståndarformar?

Det här inlägget postades i Prince August. Bokmärk permalänken.

3 svar på Prince August nya formar (sista inlägget för i år)

  1. Henrik Andersson skriver:

    Han kanske är med i skyttegravarna vid Fredrikstens fästning?

  2. Tennsoldaten skriver:

    Wow! Jag letade efter formar på nätet för att kunna börja gjuta soldater med mina söner, när jag av misstag snubblade in på din sida. Fantastiskt amibitiös blogg!

  3. Jesse skriver:

    Håller med att officeren kan användas i skyttegrav, men framförallt som någon annan också skrev, att han kan ställas bakom en knästående musketerare i en skyttelinje. Skulle gissa på att det var det som var huvudsyftet med designen. Men håller med; en annan pose skulle nog varit bättre… Och konstigt val av upplägg av regemente!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *