De tre bevarade karolinska uniformerna

I en gammal tråd på historiskt samlarforum med rubriken ”Var hittar jag en Karolinsk Uniform?” skrev en medlem följande rader:

”Hej. Jag är ute efter en sådan uniform som Karolinerna använde. Var hittar jag en sådan? Borde inte vara alltför dyr.
En kopia är också av interesse.Tack för alla svar! :)

Man kan inte låta bli att le när man läser detta. För den bistra verkligheten är ju att det endast finns tre bevarade karolinska uniformer och om dessa någonsin skulle vara till salu skulle priset bli astronomiskt högt. Inte ens kopior är billiga utan man får punga ut med en hel månadslön (minst)  för en sådan.

Underligt nog tycks alla tre bevarade uniformer ha burits under det norska fälttåget 1718. Den mest kända av dessa är givetvis Karl XII:s uniform som han bar när han stupade den 30 november. Den uniformen var helt ny eftersom han ville vara prydligt klädd när han tidigare under den dagen tog nattvarden. Idag förvaras den i Livrustkammaren och leran från skyttegraven finns fortfarande kvar på stövlarna.

Den andra uniformen tillhörde en nittonårig löjtnant vid Södermanlands regemente som hette Carl Wilhelm Drakenhielm. Han dog av ett karteschskott genom huvudet och förebådade därmed det öde som skulle drabba kungen på samma ställe ett knappt dygn senare. Medan kungen och hans uniform fördes till Riddarholmskyrkan respektive Livrustkammaren blev Drakenhielm begravd i Ludgo kyrka där hans uniform hädanefter visades upp.  Ludgo kyrka var inte lika bra på att ta hand om uniformen som Livrustkammaren och därför har den utsatts för blekning så att dess originalfärg, som Bellander beskrev som ”djup indigo”, numera bara syns i vecken.

Drakenhielms uniform

Det intressanta med denna uniform är att färgerna överensstämmer med hur underofficerarna var klädda vid detta regemente under det norska fälttåget. Så av detta enskilda exempel skulle man kunna dra slutsatsen att officerare och underofficerare i de karolinska regementena hade samma uniform, med den skillnad att de förra hade guldgaloner och de senare hade silvergaloner.

Den tredje uniformen tillverkades 1716 för Karl XII:s svåger Fredrik av Hessen som var hans ställföreträdare under det norska fälttåget. Även den uniformen är bevarad i Livrustkammaren. Generaler brukade, åtminstone i utländska arméer, kunna ta sig en hel del friheter med sina uniformer och Fredrik av Hessen ser ut att passa in i det mönstret. Såväl rock, väst och krage är visserligen blå, men rockens foder är rött och rockskörten tycks inte ha varit uppvikta.

Livrustkammaren ingår inte i Digitalt museum utan de har valt en egen lösning för att visa upp sina samlingar på Internet. Dessvärre verkar de vara kinkiga med bildvisningarna. Jag har inte upptäckt hur man på ett smidigt sätt kan visa deras bilder på min blogg. Så jag får istället nöja mig med att länka till de olika uniformsplaggen:

Det här inlägget postades i Uniformer. Bokmärk permalänken.

2 svar på De tre bevarade karolinska uniformerna

  1. Tratten skriver:

    Hej. Det var jag som skrev tråden på historiskt samlarforum. Då visste jag inte bättre…Men kul att den roade någon iallafall, haha. 🙂

  2. Örjan Martinsson skriver:

    Trevligt att du hittade hit! Hur blev det med dina uniformsplaner förresten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *