Preussiska uniformer

Förra veckans utkast till den anti-svenska koalitionens uniformer vid Stresow var första gången jag gjorde preussiska uniformer. Dessa var speciella och skilde sig en hel del från de övriga nationerna som deltog i slaget. Egentligen borde jag skriva ”kanske” eftersom det inte är säkert ifall de bar den klassiska preussiska uniformen vid denna tid. Om det inte var fallet så bör de snarare ha haft väldigt typiska uniformer för det tidiga 1700-talet och sett ut så här:

Livgardister vid Fredrik I:s kröning i Königsberg 1701

Så såg de preussiska regementena ut när de deltog i det spanska tronföljdskriget.  Det enda som gjorde dem preussiska var den blå färgen på rockarna och med annan färgsättning kunde de tillhöra nästan vilken armé som helst vid denna tid. Prince August formar för karoliner-motståndare duger alldeles utmärkt för att avbilda dessa soldater. Fast de hade fungerat ännu bättre ifall rockarna var knäppta som på bilden.

När Fredrik I dog 1713 efterträddes han av sonen Fredrik Vilhelm som hade egna idéer på hur uniformer skulle se ut. Han vill spara pengar genom att minska mängden tyg som gick åt för att tillverka uniformerna. Dessutom ville han göra uniformerna mer färgglada genom att låta regementsfärgen synas mer. Den minskade tygmängden till rockarna gjorde att väst och byxor i regementsfärgen syntes mer och genom att i likhet med svenskarna vika upp rockskörten syntes även fodret. Dessutom införde han bröstrevärer (även kallade rabatter) som kunde vara i regementsfärgen och som innehöll ytterligare dekorationer. Resultatet blev den klassiska preussiska uniformen som vann ryktbarhet under Fredrik den stores krig och inspirerade den svenska m/1765-uniformen:

Glasnaps, Marwitz och Arnims regementen 1729

Frågan är bara vilken tidpunkt de nya uniformerna infördes.  Enligt den bok som jag hämtat ovanstående Knötel-bilder ifrån (”The Prussian Army 1675-1743” av Philip Cranz) skedde det omedelbart efter Fredrik Vilhelms trontillträde. Men Höglund uppger att det fortfarande år 1714 gick åt mer tyg till en preussisk uniform än till en svensk och att det är först 1717/18 som det i form av en målning finns belägg för de nya stramare uniformerna.

Så som källäget ser ut är det fritt fram att välja om man vill avbilda preussarna vid Stresow med äldre eller yngre uniformer. Och ställd inför det valet är det ett enkelt beslut att välja de yngre uniformerna eftersom de är… ja, ”häftigare”. Prince August har också en Rossbach-serie med preussare i de klassiska yngre uniformerna som i så fall kan användas till Stresow. Den enda invändningen som man kan ha är att de nya uniformerna inte var fullt så strama som de var under Fredrik den stores tid. Höglunds uppgifter om tygåtgången kan inte tolkas som något annat än en evolution: 1714 bestod rocken av 5 elle kläde, 1718 av 3,5 elle kläde och 1725 av 2,75 elle kläde. Men ska man göra tennsoldater i 40 mm-skalan kan man inte vara så kräsen och det skulle vara väldigt intressant att i framtiden använda Rossbach-serien till att göra preussiska Stresow-bataljoner. Inte heller bekymrar jag mig över att de egentligen bara stod och tittade på under det slaget medan danskar och norrmän höll ställningarna…

Det här inlägget postades i Uniformer. Bokmärk permalänken.

8 svar på Preussiska uniformer

  1. Henrik Andersson skriver:

    Jag tycker du ska vänta med att måla. Annars får du bara måla om.

    Och deras blå färg skilljer sig den från den svenska?

  2. Hans skriver:

    Tyvärr stämmer inte storleken på Rossbach figurerna riktigt med Carolinerserien
    Rossbach figurena är tyngre och något större

  3. Henrik Andersson skriver:

    Det går väl att måla svenskar i rossbach serien?

  4. Örjan Martinsson skriver:

    Där ser man! Jag har använt laddande musketerare ur Rossbachserien till en av mina bataljoner och fram till idag har jag inte reagerat på att de är något större. Men nu märker jag längdskillnaden på tennsoldaterna. När jag mätte dem visade det sig att den laddande musketerare som står rakt är mellan 1 och 2 millimeter längre än musketeraren som står i halt i form 902. Detta är emellertid ingen dramatisk skillnad och jag ser inget problem med att använda dem sida vid sida. Varierande längder på soldater är ju bara naturligt och dessutom var Preussens kung Fredrik Vilhelm besatt av att rekrytera extremt långa soldater till sitt grenadjärgarde.

    Jag har dock inga planer på göra några preussare i år så det finns gott om tid att avvakta och inhämta mer information. Vad gäller rockarna så hade preussarna i likhet med svenskarna mörkblå uniformer. Om de mörkblå nyanserna skilde sig något vet jag inte och även om de gjorde det kommer jag nog inte att ägna mig åt sådant finlir utan måla dem med samma färg som för svenskarna. Troligtvis använde preussarna den blå nyans som kallas för ”preussisk blå” och som framställdes för första gången omkring 1706. Det är en mycket mörk blå färg och står emot blekning väldigt bra

    Jag har som sagt målat tennsoldater ur Rossbach-serien som svenskar, men snittet på uniformerna är annorlunda och är man väldigt petig så duger de inte till svenska uniformer före m/1765.

  5. Henrik Andersson skriver:

    Vad är de största skillnaderna mellan uniformen innan 1765 och den efter?

    Om man vill så borde det ju gå att måla soldater i svensk och rysk uniform och säga att det inte är karoliner som slåss mot tsar Peters mannar utan att det är hattarnas krig.

  6. Örjan Martinsson skriver:

    M/1765-rocken knäpptes inte så västen var mer synlig. Västen var i sin tur kortare så att byxorna var mer synliga. Strumporna täcktes helt av damasker (dessa börjar dock dyka upp redan under 1710-talet). M/1765-rocken hade dessutom ofta bröstrevärer i samma färg som fodret. Jag har dock för mig att Livgardet hade bröstrevärer långt innan m/1765. På den här sidan finns länkar till krigsarkivets modellritningar från 1765:

    http://62.20.57.210/kra/0429.html

    Tyvärr duger egentligen inte Rossbach-figurerna till något av hattarnas krig om man ska måla svenskar. Före 1765 bars den klassiska karolinska uniformen så Prince Augusts karolinerserie duger bäst till svenskar i dessa krig (om man bortser från att frisyrerna var annorlunda under hattarnas krig och att soldaterna bar damasker).

    Den enda gång m/1765-uniformen användes i krig var under Gustav III:s krig då det fanns regementen som fortfarande inte hade fått ut den nyare m/1779.

  7. Henrik Andersson skriver:

    Men soldaterna som stred i ”hattarnas krig borde väl gå med vanliga ”karolinerformar”? Men ryssarna ska väl då ha en uniform med svenskt snitt, dvs små rockuppslag samt rock som går att skörta upp?

  8. Örjan Martinsson skriver:

    Den ryska uniformen under hattarnas krig liknade preussarnas så Rossbach-serien är nog lämpligare i det fallet.

    Peter den store reglerade uniformens utseende i en förordning från 1720. Fast skillnaderna jämfört med hur det var innan var få (en krage infördes och antalet knappar på ficklocken reducerades från fyra till tre). När Anna Ivanova blev kejsarinna 1730 inleddes däremot en period av starkt tyskt inflytande som bland annat resulterade i strama uniformer med uppvikta rockskört i preussisk stil. Bröstrevärer verkar dock inte ha förekommit på dessa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *