Förberedelser inför sommaren

Jag har inte haft så mycket tid över till vare sig tennsoldater eller hemsidan den senaste tiden, men jag har gjort förberedelser för sommaren. Först och främst har jag gjutit 60 tennsoldater. Dessa utgörs av 20 pikenerare som ska göra slaglinjen vid Poltava enhetlig och 11 ryttare som ska bli en liten drabantkår samt få upp skalan på min stora Östgötaskvadron till 1:3. Dessutom har jag gjutit de sista tennsoldater som behövs för att göra mina västerbottniska och jylländska bataljoner kompletta.

Detta är dock inte allt som jag har tänkt måla under sommaren. Artilleriet ska även utökas men dessa kommer jag att gjuta senare.

För att få plats med nytillskotten har jag gallrat ut böcker och tidningar som jag har sålt på tradera. Två nya hyllplan har därmed blivit tillgängliga för mina tennsoldater.

De nya stående pikenerarna har visat sig vara svåra att hantera med den begränsade höjd jag har på mina gamla hyllplan så jag har flyttat ned hela slaglinjen vid Poltava en våning. Där är utrymmet så stort att det känns som om de befinner sig i en katedral. Fortsätter min samling att utökas kommer jag dock att fortsätta att gallra ut böcker och då kommer jag att kunna lägga in extra hyllplan i den nedre halvan av bokhyllorna. Men jag kommer att sikta in mig på att ha lite mer höjd (och därmed ett hyllplan färre) än i den övre halvan.

De två extra hyllplan som jag nu har skaffat har jag använt till att splittra upp mina stora formationer. Livgardesbataljonen och artilleriet har fått varsitt hyllplan och de stora skvadroner delar på ett. Som synes finns det gott om plats för att utöka artilleriet och det är därför som jag kommer att utöka det med åtminstone tre pjäser. Jag har sedan tidigare tre formar för artilleripjäser som jag inte har använt, bland annat en mörsare och en tolvpundig kanon,  så det är hög tid att gjuta dessa i sommar.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

11 svar på Förberedelser inför sommaren

 1. Mikael Andersson skriver:

  Ser imponerande ut, som alltid. Har du funderat på att någon gång ställa upp alla figurerna på en stor platta ex3x3m eller större med topografi och sådant för att få till stånd en verklig enastående fotografering. Antalet figurer måste vara uppemot 2000 st eller? Tänk dig vilka bilder när dessa står gemensamt i slagordning, man kan få ståpäls för mindre.

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Jo, någon gång i framtiden ska jag försöka bygga upp något sådant. Problemet är bara att det kräver utrymme som jag just nu inte har.

  Antalet målade tennsoldater i min samling är just nu drygt 1200 så det är fortfarande en bit kvar till 2000. Och för att få till riktigt bra slagfältsscener behöver jag nog mycket fler motståndare till karolinerna än vad jag har nu.

 3. Henrik Andersson skriver:

  Då du har så mycket arbete framför dig undrar jag bara. Grundmålar du för hand eller använder du spray?

 4. Örjan Martinsson skriver:

  När jag grundmålar gör jag det för hand. Jag är dock inget föredöme när det gäller grundmålning. När jag målade de äldsta formationerna följde jag instruktionerna och grundmålade med vit färg som späddes ut med vatten. Men senare valde jag att hoppa över det momentet och istället låta två av uniformsfärgerna utgöra ”grundmålningen”. Om en av dessa är vit så grundmålar jag dock hela tennsoldaten med den (fast utan att späda ut färgen med vatten). Ljusa färger brukar jag alltid måla med dubbla färglager.

  Med Humbrolfärgerna har jag inte märkt av några problem med den här genvägen. Vallejofärgerna visade sig dock vara känsligare och kunde lätt nötas bort om det bara var metall under. Så när jag ska måla hästar med Vallejofärg är det ett måste att grundmåla dem först.

 5. Karlssson Jens skriver:

  Hallå, jag har ett par frågor om uppställnigarna och målning av soldaterna, det första är när du ställer upp muskötskyttarna, står de stående rätt bakom de knästående eller snett bakom, sen så undrar jag vilken grund färg du tycker är bäst, en ljusare eller en mörkare?

 6. Örjan Martinsson skriver:

  Jag ställer upp mina stående skyttar rakt bakom de knästående. Eller åtminstone så rakt som det går med hänsyn tagen till hattarna.

  Grundfärg är jag nog inte rätt person att fråga om eftersom jag ofta slarvar med det. Den enda färg som jag har använt är vanlig vit humbrolfärg. I början spädde jag ut den med vatten men jag slutade med det eftersom jag tyckte att det innebar onödigt merarbete. Överlag är mitt intryck att Humbrolfärger har bra hållfasthet och det finns inget stort behov att grundmåla när man använder deras färger (det skulle i så fall vara deras ljusa färger där metallen lyser igenom om man bara målar ett lager). Vallejo-färger sitter däremot inte lika bra och för dessa är grundmålning ett måste (vilket jag har märkt när jag målat hästar med Vallejos färger).

 7. Karlsson Jens skriver:

  Okej Tackar för information, dock en till fråga, kör du bara med ett lager grundfärg?

 8. Örjan Martinsson skriver:

  Ja, endast ett lager outspädd vit färg.

 9. Karlsson Jens skriver:

  Okej, men jag måste fråga en sak till är formationen med PIKENERARE i mitten standard formationen eller finns det andra formationer (jag kunde inte stava till PIKENERARE så jag var tvungen att klistra in det däeför är det stor text)

 10. Örjan Martinsson skriver:

  Det normala var att ha pikenerare i mitten med lika många musketerare i vardera flygel. Det förekom dock varianter. I slaget vid Fraustadt ställde de svenska bataljonerna upp i sex led och pikenerarna utgjorde de tredje och fjärde leden. Och vid ett annat tillfälle ska pikenerarna ha ställts upp kompanivis i en så kallad ”späckad bataljon” där det alltså fanns pikenerare i fyra olika sektioner av bataljonen.

 11. Karlsson Jens skriver:

  Okej tackar för svar, imponerande samling och väl målad måste jag tillägga, Tack för mig. Räkna med att det blir fler frågor frammöver =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *