Europeiska arméers styrka (del 2)

Som en komplettering till förra veckans styrkebesked från en okänd hemsida kan jag redovisa uppgifter från en annan osäker källa, nämligen Julius Mankells bok ”Svenska krigsmakten”.  Det som gör denna källa osäker är inte att Julius Mankell är någon tvivelaktig figur, han var tvärtom en mycket respekterad militärhistoriker på sin tid, utan det är bokens ålder (den gavs ut 1865). Mycket ny kunskap har uppdagats sedan dess och det gör att hans verk bör användas försiktigt. Dessa verk är dock så faktaspäckade att många inte kan motstå frestelsen att använda sig av dem. Åtskilliga hemsidor med militärhistorisk inriktning utgör exempel på detta.

Nedan har jag inskannade bilder från hans bok som i tabellform redovisar den svenska arméns styrka år 1729 och olika europeiska arméers styrka år 1731.  Osäkerheten i dessa uppgifter visar sig i att nästan alla indelta infanteriregementen uppges ha 1 200 man. Det enda undantaget är Närke-Värmland som trots det inte är korrekt eftersom det anges ha 1 500 man istället för korrekta 1 674 man. Tabellen har tydligen baserat sina siffror på antalet kompanier och utgått ifrån att alla bestod av 150 man.

Än mer märkligt blir det när man jämför de två tabellerna.  I den första anges den svenska armén bestå av 45 857 man år 1729 (vilket borde vara nära sanningen). Men i den andra tabellen anges det att den svenska armén år 1731 endast bestod av 36 600 man och då är ändå 8 000 man marininfanteri inräknat som inte ingick i den förra summan.  Återigen tror jag att skillnaden här beror på att den lägre summan bara räknar de indelta regementena (marininfanteriet bör då vara indelta infanteriregementen som kommenderats till flottan).

Misstaget att enbart räkna indelta regementen är för övrigt inte det enda som kan få svenska armén att framstå som mindre än vad den var jämfört med andra krigsmakter.  I svenska styrkebesked brukar man nämligen bara räkna manskapet och inte befälen, vilket underskattar svenska krigsmaktens styrka med flera tusen man.

 

Det här inlägget postades i Allmän historia, Litteratur. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *