Nya pikenerare med mera

En ny omgång tennsoldater blev klara idag. Jag har nämligen tjuvstartat arbetet med att göra slaglinjen vid Poltava enhetlig. Här kommer tio uppländska pikenerare och fem gardespikenerare. Eftersom en av de uppländska bataljonerna ska bytas ut helt och hållet har jag även gjort befäl (trumslagare finns sedan tidigare). Tillsammans med 36 musketerare som jag kommer att måla vid ett senare tillfälle är detta tillräckligt för att göra alla Upplands- och gardesbataljoner enhetliga. Det enda som därefter saknas är tjugo stående pikenerare till de övriga bataljonerna i första linjen.

En handfull västerbottningar har också slunkit med och sakta men säkert har jag snart en skjutande Västerbottenbataljon (hälften kvar). Den kommer att bli ett trevligt tillskott eftersom det blir väldigt enformigt med att bara måla blågula soldater.

Jag brukar säga att kamerablixten får mina fanor att framstå som blekare än vad de egentligen är, men den här gången är det inte blixtens fel. Jag har nämligen använt mig av de ryska beskrivningarna av de fanor som erövrades efter Poltava. Dessa hade i en stor utsträckning blivit blekta. Framförallt var det den röda färgen som var känslig för blekning. Kalmars rödgula fana beskrevs till exempel som vit-gul, den gula färgen hade klarat sig medan den röda hade utplånats helt och hållet! Upplands fanor var också underliga så till vida att graden av blekning varierade så mycket att ryssarna trodde att de tillhörde två olika regementen. Två fanor beskrevs som röda medan fyra beskrevs som ”sandfärgade”. Så jag har tänkt att avspegla detta genom att låta den ena bataljonen ha en röd fana och den andra en sandfärgad fana.

Västerbottens fana beskrevs som kornblå eller ljusblå, men fanan ovan blev lite för mörk . Det är något jag får fixa senare när jag får mer tid. Det är nämligen min förhoppning att vid något tillfälle kunna göra en särskild sida med blekta fanark för slaget vid Poltava som motsvarar de ryska trofébeskrivningarna.  Men det kommer att dröja för den närmaste tiden har jag fullt upp med andra saker som inte har med vare sig tenngjutning eller hemsidan att göra. Dessutom har jag ju musketerare att måla.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *