Södermanlands regementes strumpor

Södermanlands regemente 1702-1704

Här kommer ett par bilder på hur karoliner från Södermanlands regemente kan ha sett ut vid slaget vid Poltava. Uniformerna har fått det utseende med vita strumpor som de hade vid  nymunderingen år 1702.  Dessvärre saknas beskrivningar på de uniformer som delades ut 1704.  För 1707 finns det uppgifter om att rekryter till regementet var utrustade med gula strumpor. När regementet nyuppsattes efter slaget vid Poltava hade de samma uniform som före 1702, det vill säga gula strumpor och en blågul karpus. 1715 fick södermanlänningarna blå strumpor och 1718 var de återigen gula.

Med andra ord är det mycket osäkert ifall södermanlänningarna hade vita strumpor utöver de två åren från 1702 till 1704. Och om man bortser från de allra sista åren av stora nordiska kriget (1718-1721) var Södermanlands regemente det enda med den klassiska karolinska enhetsuniformen som bar vita strumpor. Trots det är blågula karoliner med vita strumpor en väldigt vanligt syn i sentida illustrationer. Orsaken till att dessa lätt anakronistiska bilder är så vanligt förekommande kan bero på att man förr i tiden gjorde misstaget att utgå från att de karolinska uniformerna såg ut på samma sätt som frihetstidens uniformerna (som i bevarade illustrationer och uniformer är bättre dokumenterade). Eller så har man utgått från uppgifterna om Södermanlands regemente från 1702, trott att de var typiska för sin tid, tyckt att de var snyggare än de med gula strumpor och därmed ritat teckningar med vita strumpor som sedan influerat andra illustratörer.

Själv har jag för mina tennsoldater utgått ifrån att vita strumpor fortfarande användes av Södermanlands regemente vid Poltava och därmed målat dem med sådana. Egentligen tror jag att sannolikheten är klart högre för att de var gula men jag tycker det är mindre spekulativt att utgå från de senast kända uppgifterna än att göra en kvalificerad gissning. En effekt av detta beslut är ju också att jag får en större variation på mina tennsoldaters utseende vilket jag inte klagar över.

Här nedan följer en bild på sörmlänningarna där detaljerna syns bättre. Notera att den blå färgen utsätts för blekning av kamerablixten och därför är mörkare i verkligheten. Den gryniga kvalitén på bilden gör dessutom att den blå färgen inte är lika enhetlig som i verkligeheten. Alla mina tennsoldater ser mycket bättre ut i verkligheten än på bild! 

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *