Statusrapport 7 – Lugna tider framöver

Som tidigare har meddelats kommer det inte att bli så mycket nya tennsoldater fram till nästa sommar. Jag har åtta halvmålade östgötaryttare som jag har tänkt avsluta under julen, men det är allt. Tanken är istället att jag ska fokusera mer på hemsidan fram till sommaren och göra klart saker som jag aldrig hann med att göra medan jag höll på med tenngjutningen.

Jag har den senaste tiden hållit på med just detta och gjort klart sidorna om den danska arméns uniformer. Norrmännen återstår att göra, men just de är inte så prioriterade. Det skulle vara mer intressant att göra ett liknande projekt om den sachsiska armén. Jag har visserligen inte alls lika många uniformsuppgifter om sacharna men det borde å andra sidan göra arbetet betydligt mindre tungrott än vad som har varit fallet med danskarna (och norrmännen).

Ett annat ouppklarat projekt är Karl XII:s brev som jag hade tänkt digitalisera. Även om det är mycket osäkert ifall kommer att bli klar med dem i nästa år så kommer jag åtminstone försöka få upp  ett tempo och inte låta det vara helt stillastående som under 2011. Jag har även en annan kortare källtext som är intressant nog att lägga upp på hemsidan. Nämligen Gustav Abraham Pipers skildring av sina upplevelser under det ryska fälttåget som en ung färnrik.

Sedan finns det en mängd småsaker som till exempel nya bilder på hemsidan som jag ska försöka fixa. Dessutom lär jag väl under den kommande tiden få idéer på nya sidor som jag vill göra och beroende på dagsformen kommer jag även att förverkliga dem.

’När jag väl börjar gjuta och måla tennsoldater igen kommer jag dock inte att som tidigare har sagt göra kavalleriskvadroner. Jag har blivit allt mer intressarad av att åtminstone delvis översätta karolinersidorna till engelska. Men ska jag översätta tennsoldatsgalleriet vill jag göra texterna kortare och slippa längre redogörelser över varför det svenska infanteriets slaglinje vid Poltava inte har enhetliga poser. Det är på tiden att jag färdigställer den delen av min samling. De två livgardesbataljonerna som står i halt och upplandsbataljonen som anfaller bör alltså bytas ut mot skjutande bataljoner. Sedan vill jag även byta ut de marscherande pikenerare mot mer lämpliga stående pikenerare från de nya formarna. Sammanlagt kommer detta innebära att minst 71 tennsoldater (av 276) ska bytas ut ur slaglinjen. Det kommer också innebära att min samling av fristående tennsoldater kommer att svälla ytterligare (vilket är anledningen till att jag först ville dröja med att göra detta). Jag kommer dock inte att överge ryttarspåret helt och hållet. Åtminstone en skvadron drabanter ska jag kunna hinna med.

Det här inlägget postades i Statusrapporter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *