Danska artilleriuniformer och arméorganisation

Då var jag äntligen klar med sidorna om det dansk-norska artilleriet och arméns organisation. Det tar alltid längre tid än vad jag tror. Fortfarande finns det saker som jag hade velat få med, men som jag inte hann göra. Sedan finns det också saker som jag hade velat få med, men som jag saknade information om. Min litteratur är fokuserad på uniformer och den ende författare som även tar upp den danska arméorganisationen beskriver bara den situation som rådde 1699. Jag har dock gott om indikationer om att stora förändringar ägde rum före och under den period som är mest intressant för svenskar (1709-1712). Fast nu är jag mest glad över att få slippa hålla på med danska armén framöver. Men någon gång lär jag väl få anledning att återvända för slutföra allting. Den norska armén saknas ju fortfarande.

Förutom de ovannämnda sidorna som är helt nya har jag även gjort en hel del ändringar på de andra sidor. Bland annat har jag inkluderat de mindre förbanden som till exempel Bornholms milis.

Slutligen kan jag nämna att det verkar som om de danska artillerilavetterna var röda med gulmålade metallbeslag. Detta är goda nyheter eftersom ryssarnas lavetter hade samma utseende. Med andra ord kan mina ryska kanoner även föreställa danska pjäser.

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *