Danska kavalleriet är på väg

Just nu håller jag på med sidan om det danska kavalleriets uniformer som förhoppningsvis är klar nästa vecka. Dessvärre är inte Karsten Skjold Petersens bok lika informationsrik när det gäller kavalleriet som den är med infanteriet. Flera regementen är helt utelämnade i uniformsredovisningen, däribland alla själländska kavalleriregementen. Och för dem som är medtagna uppges uniformerna före m/1711 oftast vara helt okända. För den mest intressanta perioden (1700-1712) är jag därför hänvisad till  uniformsförordningen från 1699 och diverse ögonvittnesskildringar som Torstein Snorrason har redovisat.

Trots detta väntar stora förändringar av mina bilder på de danska kavalleriuniformerna vid Helsingborg och Gadebusch. De grå eller röda rockarna kommer nämligen att bytas ut på det egentliga kavalleriet och ersättas med kyller av älgskinn som tydligen var vad danskarna bar vid strid (tillsammans med harnesken).  Tyvärr finns det knappt några uppgifter alls om hur uppslagen på dessa kyller såg ut, men jag får gissa att de hade samma färg som rockarnas uppslag. Rockarna kommer också att redovisas på den särskilda uniformssidan tillsammans med kyllren.

En försmak av vad som kommer att komma är följande bilder på Livgardet till hästs uniformer från 1708:

Det här inlägget postades i Uniformer. Bokmärk permalänken.

5 svar på Danska kavalleriet är på väg

 1. Henrik Andersson skriver:

  Och du ska använda de karolinska formarna som vanligt.
  Kan du inte ta några äldre formar för att ge variation på soldaterna?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Det kommer att dröja länge innan jag målar några danska skvadroner, men jag har funderat på att använda de tre Rossbach-formarna som föreställer det Preussiska Garde de Corps. Nackdelen med dessa är att det finns ingen trumpetere till dessa och att hattarna har ett annorlunda utseende än karoliner-formarna.

  De äldre karoliner-formarna med ryttare har jag redan använt i en rätt stor utsträckning.

 3. Henrik Andersson skriver:

  De äldre Holger Eriksson formarna då?

 4. Örjan Martinsson skriver:

  Det var dom jag menade när jag skrev om de äldre karoliner-formarna. I alla mina ryska skvadroner (och den sachiska) består första ledet av Holger Eriksson-figurer som avfyrar pistoler eller musköter samt en pukslagare. I en skvadron har jag även i det bakre ledet ryttare som håller musköten lodrät. De enda Holger Eriksson-figurer med alternativa poser som saknas i min samling är officerarna och trumpetaren som rider i ett lugnare tempo.

 5. Mikael Andersson skriver:

  Använd gärna Preussiska Corps de Gardeformarna. Själv använder jag den kyrassiär som håller dragen värja i midjehöjd till kavallerister ibland. Dock har du rätt om hattens beskaffenhet, den verkar lite mer ”hoptryckt” än de karolinska tricornerna. Man kan dock lura ögat genom att ibland dessa ryttare också blanda in en och annan karolinsk eller ”dansk” ordinarie ryttarform. Man kan också böja hästen i Corp de Gardeformen lite uppåt så att det ser ut som den stegrar sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *