Nya standarark

Nylands kavalleriregementes standar av m/1686

Jag har uppdaterat sidan med karolinska standar. De fyra standararken som jag hade sedan tidigare har blivit reviderade. Dessutom har jag lagt till ytterligare tolv standarark. 

Anledningen till att jag framställer standarark just nu är att jag ska byta ut standarbäraren i min Nyländska skvadron. Den nuvarande standarbäraren har ett handmålat standar av m/1686 (vilket är vad bilden till vänster föreställer). Men det verkar inte som om ett sådant standar någonsin blev utdelat till nylänningarna. Fram till slaget vid Poltava ska de ha haft ett äldre standar med rödgula ränder. När regementet återuppsattes utgjorde dess fördubblingsregemente stammen och de behöll sina standar som härstammade från det trettioåriga kriget. Sedan efter Karl XII:s död var det inte längre aktuellt att ha en chiffersida med spegelmonogram som bestod av bokstaven C.  Även de övriga finska kavalleriregementena har samma historia med äldre standar fram till Poltava och därefter ännu äldre fördubblingsstandar. Det Karelska regementet ska dock ha fått ut standar 1681 som ska ha varit väldigt likt m/1686.

Ironiskt nog har jag gjort tolv nya standar utan att göra det standar som var orsaken till att började göra alla dessa standar. För ju mer jag fördjupar mig i gamla standar uppstår det allt fler frågetecken. Innan jag fortsätter vill jag därför samla på mig mer litteratur om ämnet.  Jag är dock långt före tidsplanen i det här fallet eftersom min ursprungliga tanke var att vänta med detta till sommaren.

Det här inlägget postades i Fanor & standar, Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *