Grenadjärer till häst

Tilltänkt uniform för hästgrenadjärena. Utseendet på ”karpusen” är spekulativt.

Anders Larsson har i ett mejl till mig skickat uppgifter om en planerad uniform för det mystiska regementet ”Grenadjärer till häst” som han har upptäckt. Sedan tidigare har jag fått upplysningar om detta regemente från Magnus Lindskog och Bengt Nilsson i ett annat blogginlägg, men jag har fört över all information därifrån till detta inlägg så att jag har allt samlat.

Meningen var att detta skulle bli ett 600 man starkt hästgrenadjärregemente. Men Albrecht Otto von Hagen som fick värvningspatentet den 13 juni 1706 lyckades troligen inte rekrytera färdigt hela regementet innan han blev ihjälstucken i en duell mot generaladjutanten Frans Knorring i Vilnius den 17 november samma år. Han befann sig i Vilnius eftersom Karl XII hade beviljat att kontributioner från tre litauiska distrikt skulle användas för att finansiera regementet.

Under mellantiden hade han så gott som dagligen besökt Adam Ludvig Lewenhaupt för att få hans hjälp med att rekrytera sitt regemente. Lewenhaupt hade dock en väldigt låg uppfattning av honom och ansåg honom vara en fyllerist och bedragare. Hagen hade försökt få Lewenhaupt att gå med på att plocka ut det bästa manskapet från trupperna i Baltikum snarare än att själv rekrytera dem. I syfte att få över Lewenhaupt på sin sida hade Hagen friat till hans dotter och skrutit om hur förmögen han var. Men Lewenhaupt som kände till att han hade lurat andra på pengar förklarade för sin fru att han inte ens skulle gifta bort sin piga till honom. Men trots att Lewenhaupt inte ville hjälpa honom med rekryteringen ska tydligen 200 man ändå ha rekryterats. Det är okänt vad som hände med dem efter att Hagen dog och hans regemente därmed upplöstes.

Hur som helst hade Karl XII fastställt regementets uniform i en resolution i oktober. Hagen hade tydligen velat att regementets uniformer helt och hållet skulle ha bestått av kläde, inklusive foder och schabrak. Men kungen bestämde att de istället fick göra som alla andra och fodra med fin engelsk boj (för viktens skull) samt tillverka kamisol, byxor och schabrak av olika sorters skinn. Klädet som då blev över skulle användas till att sy klappar till grenadjärväskorna och till karpuserna. Men det är ju oklart ifall dessa uniformer någonsin blev utdelade eftersom Hagen dog följande månad.

”Oktober 1706 Kongl. Maits nådiga resolution uppå det memorial som Översten ädel och Wälbördig Albrecht Otto von Hagen underdånigst har insinuerat osv
Rockar och kappor fodras med fin gul boj.
Älghuds-Camisoler och bockskinnslaskade byxor.
Schabrak av gott svart smorläder underfodrade med lärft och med läderkant infattade.
Item klappor (svarta i smorläder) på sadlarna (hölstren?) till pistolerna som betäcka pistolerna och dem bättre konserverar.
Broderade aparta klappar (av kläde) över grenadjärväskorna och på karpuserna”.
Källa: Riksregistraturen 1706.

Värvningspatentet 13 juni 1706

”Carl med Gudz Nåde /…/
Wår ynnest ock nådige benägenheet med Gud Alzmektig; Troo Mann ock Tienare Ge:ral Lieutenant ock Director så och General Krigs Commissarie. Såsom Wij med Öfwersten Albrecht Otto von Hagen hafwa capitulerat om et Grenadier Regementes uprättande till häst, bestående af 600 Mann och 18 Corporaler uti 6 Compagnier fördehlte med där till hörige öfwer och under Officerare giort sådane Conditioner och wilkor som hos fölliande copia af sielfwa Capitulationen utwijsar; Altså och emedan honom till Qwarter för Regementet den Wilniske, Trokiske och Caueriske Districterne äre anwijste därsammastädes at upbära den allaredan påbudne men ännu innestående contributionen och däraf unfå så wäl wärfningzpenningarne som förplägningen för Regementet; Ty är hermed till Eder Wår nådige befallning, at I icke allenast meddela bemelte Öfwerste Albrecht Otto von Hagen öpne ordres och tillstånd at infordra Contributionen uti bem:te districter utan och tillordne honom en Commissarius som han är nögd med, hwilken skall hafwa at upbära medlen ock dem till Öfwersten att utlefwerera, samt för altsammans giöra richtig rede och räkning, hwarmed Wij befalle Eder Gud Alzmektig nådeligen. Jaroslovice den 13 Junij 1706.
Carolus
Källa: Ericsbergsarkivet, Svenska kungliga autografer, kronologiskt, SE/RA/720266/01/Vol. 282-302/292, bildid: A0040373_00132 ff

Enligt själva värvningspatentet (Riksregistraturet den 13/6 1706 ) sägs det att von Hagen skulle värva svenskar, finnar, tyskar och livländare. Inkluderat i denna var även fullmakterna för regementsofficerarna:
-Överste Albrecht Otto von Hagen
-Överstelöjtnant Nils Hammarhjelm (blev överstelöjtnant vid Hälsinge regemente 1707)
-Major Johan Carl Ramsey (blev major vid Östergötlands infanteriregemente 12 augusti 1708)

Det här inlägget postades i Uniformer. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *