Upplands regemente

Då har jag äntligen blivit klar med en ny fördjupningsartikel. Denna gång om Upplands regemente. När jag skrev färdigt artikeln om Närke-Värmland i juni förra året var det min avsikt att skriva sådana artiklar i en mycket snabbare takt än en om året. Faktum är att jag hann påbörja Upplands-artikeln och tre andra redan förra sommaren. Men arbetet med preussiska, holsteinska och sedan dansk-norska armén tog mycket mer tid i anspråk än vad jag hade räknat med så dessa ofullbordade artiklar blev bara liggande. Jag har fortfarande väldigt mycket kvar att göra med den dansk-norska armén, men som jag har nämnt tidigare kommer jag nog inte återuppta det arbetet förrän under vintern. Dessförinnan hoppas jag kunna slutföra påbörjade fördjupningsartiklar om svenska regementen. Men jag kan inte säga hur många eller ens om jag blir klar med någon av dem. Eller för att låna en berömd kommentar från ett av de regementen som jag har en påbörjad fördjupningsartikel om: ”Orsa kompani lovar inget bestämt”.

Det här inlägget postades i Statusrapporter, Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

2 svar på Upplands regemente

  1. Håkan Einar Södergren skriver:

    Hej

    Det är en gård granne med vår släktgård i Forsmark som enligt Lantmätare Jacob Braun år 1701 var på Adelsfanan indelt.
    ”Öhn är 1/8 mantal SkatteNybyggare på Adelsfanan indelt bor utmed Sjön på Norrby ägor afgärdat. ”

    Undrar vad det betyder. Betalade de skatten till Adelsfanan?

  2. Det skulle kunna vara så. En indelning bestod normalt av ett boställe samt tillhörande ”augmentshemman” vars skatteintäkter skulle användas för att betala lönen till den som hade indelningen (om inte boställets intäkter var tillräckliga).

    Något boställe i Forsmarks socken som tillhörde Adelsfanan verkar inte ha funnits. Däremot fanns det sex boställen i Börstils socken i samma härad. Dessa tillhörde regementsprästen (Kulla), regementsskrivaren (Edh), kaptenlöjtnanten (Barkö), kornetten (Assjö), kvartermästaren (Tuskö) samt förste och andre trumpetaren (båda i Svartnö). Samtliga tillhörde regementsstaben eller livkompaniet. Dessutom hade regementspukslagaren sitt boställe i Hökhuvuds socken (Övre Nuttö).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *