Danska kavalleriuniformer

För perioden mellan skånska kriget och fram till ca 1730 finns det bara en enda samtida avbildning av danska kavallerister, och det är gipsreliefen ovan som finns på riddarsalens tak i Rosenborgs slott i Köpenhamn. Den gjordes 1704-1706 och ska föreställa lantdragoner. Jag har haft anledning att studera dessa dragonerna närmare eftersom jag just nu är fullt upptagen med att göra mallar för danska kavalleriets uniformsikoner.

Bristen på bilder matchas även av brist på detaljer i de skriftliga källorna så det finns en hel del osäkerhetsmoment. Till exempel, under vilken tidsperiod bar kavalleriet rockar med dubbla knapprader? Officeren längst fram har en sådan rock men 1730 avbildas kavallerister med endast en knapprad (och ingen krage). Dessutom, när började kavalleristerna ha uppvikta rockskört? Officeren saknar det i reliefen, men de meniga dragonerna har det.

Officer med fjädrar i hatten och fransar på schabraket.
Livregementet till häst i kyller och harnesk från 1709

Något som är intressant med de meniga dragonerna är att deras värja har stoppats in de uppvikta rockskörten. De svenska kavalleristerna i Magnus Rommels bild av slaget vid Gadebusch har värjan helt utanför rocken (och i en något mer horisontal vinkel). Ovanför värjan finns också en patronväska vars lock kunde vara överdragna med kläde och dekorationer. Så var åtminstone fallet för Livgardet till häst.

I mina tidigare kavalleribilder har jag valt att inte ta med patronväskan eftersom jag i så fall också måste ta med bantlären för karbinen, vilket skulle skymma alltför mycket av själva uniformsrocken. Men för det danska kavalleriet kommer jag att ha två uppsättningar av uniformer för varje regemente. En med klädesrock och en med kyller och harnesk. Och då kan jag passa på att ta med denna detalj. Resultatet syns bredvid.

Det här inlägget postades i Statusrapporter, Uniformer. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *