Uniformsikonerna uppdaterade (igen) samt mer omfattande sidor om svenska uniformer

Istället för att gå vidare till karolinernas motståndare har jag fortsatt att göra ändringar på de svenska uniformsikonerna. Designen har förändrats så till vida att uppslagen på de äldre bilderna har ändrats till samma storlek som de yngre uniformerna. Även om det finns tecken på att uppslagen var större i början av kriget än i slutet så är detta inte självklart. Dessutom var min avbildning av de äldre uppslagen baserad på ett kopparsnitt som föreställde drabanter i Altranstädt 1706. Jag har sedan dess blivit allt mer övertygad om att uniformerna inte är korrekta i det kopparsnittet (mer om det i ett framtida inlägg). Sedan har jag även gjort byxorna mer synliga på kavalleribilderna eftersom det var en stor brist.

Men i samband med allt detta arbete insåg jag att jag behövde ha alla bilder samlade på ett ställe så jag kan få en bra överblick över dem, samt ha förklarande text som visar vad som är känt och vad som är spekulativt. Och när jag väl gjorde detta så kunde jag lika gärna komplettera dem med nya bilder så att man för åtminstone de indelta regementena får en komplett bild av hur uniformerna såg ut under kriget. Med andra ord har det blivit en mycket omfattande uppdatering av ”översikten” av de svenska uniformerna under stora nordiska kriget:

Jag har inte hunnit uppdatera fältslagssidorna med de reviderade bilderna som även innehåller korrigeringar och nytolkningar, men jag kommer göra detta under de kommande veckorna samt översätta alltsammans till engelska. Det är mycket hektiskt just nu så sachsare, danskar och preussare får vänta tills nästa år.

Men medan jag gör detta så är det min plan att nästa blogginlägg kommer att handla om min definition av lantmilis. Detta apropå ett återkommande klagomål från Kalle Kroon som har forskat om just den baltiska lantmilisen (som han hävdar inte ska kallas för lantmilis).

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *