Fler förstärkningar

Nya tennsoldater (svenskar)

Under den gångna veckan har en ny omgång blandade tennsoldater blivit färdiga. Smålandsskvadronen har gjorts komplett med sex nya ryttare och ytterligare sex västmanlänningar har blivit klara.

Två underofficerare till livgardets grenadjärbataljon har också blivit färdiga. Jag glömde bort att befälen till grenadjärer var normalt utrustade med flintlåsmusköter istället för stångvapen och var därför tvungen att i efterhand gjuta och måla två musketerare till underofficerare.  Jag hoppas nu att det inte är så att den svenska armén även i detta fall skilde sig från andra länder och att jag senare blir tvungen att återinföra underofficerare med hillebarder.

Sedan har jag ersatt officerarna i mina miniskvadroner med vanliga ryttare. Eftersom officeren i Prince Augusts form Nr 934 är oanvändbar i kombination med ryttaren i form Nr 931 (de två rider i helt olika tempon) hade jag modifierat vanliga ryttare till att bli officerare i mina skvadroner. Tillvägagångssättet var att klippa bort karbinen och väskan på ryggen, slipa ytorna jämna och sedan måla dem som officeren i form Nr 934. Särskilt snyggt blev det egentligen inte och när jag började göra miniskvadroner som bara bestod av tio tennsoldater fanns det inte någon anledning att ha en extra officer utöver standarbäraren. Men jag gjorde sådana iallafall i samma stil som i min stora Östgötaskvadron. Tills nu det vill säga. Alla fyra miniskvadroner har fått sina officerare utbytta och en av dessa officerare är dessutom nedsmält (den innehöll värdefull modellmetall). Samma öde kan snart drabba två andra medan den fjärde har målats om till en östgöte.

Ommålade tennsoldater

Jag har nämligen kompletterat min stora östgötaskvadron (34 man) med ytterligare sex fristående östgötar så att jag vid behov kan formera om den till fyra miniskvadroner (två av dem syns i bilden ovan och tre i  bilden till höger). Utöver den nämnda officeren och en standarbärare med livstandar (som synts på bild för ett par veckor sedan) har jag målat om två överblivna ryska trumpetare (jag ersatte dem med pukslagare i  vintras) och gjort en ny svensk pukslagare med en konstig streckgubbe på pukorna som ska föreställa östgötavapnet (jag är så dålig på att rita sådana där detaljer att jag inte ens försökte göra det någorlunda likt). Sedan har jag också gjutit och målat en standarförare med det vanliga östgötastandaret.

Nya tennsoldater (en ryss och elva danskar)

Och som om detta inte var nog har jag även målat motståndare. Den ryska grenadjärbataljonen har fått en till grenadjär som ska ersätta fanbäraren. Eftersom jag inte kände till någon fana för grenadjärregementena hade jag målat en vanlig livfana till dem. Men då jag studerat mer om grenadjärer har jag förstått att det var vanligt att grenadjärkompanier inte hade fanor. Eftersom jag inte känner till något belägg på en rysk grenadjärfana är det därför mycket sannolikt att sådana aldrig existerade.

Slutligen har jag påbörjat en dansk bataljon. Nämligen Prins Christians regemente. Om den finns det en hel del att berätta så jag väntar med det tills nästa vecka då den förhoppningsvis är fulltalig.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *