Färgfakta om kanoner

En svensk 3-pundig kanon

Under stora nordiska kriget var svenska kanonlavetter blåmålade med gula metallbeslag. Fast den blå färg som användes till lavetterna var betydligt ljusare än den karolinernas uniformer hade. I mitten av 1700-talet ändrades sedan metallbeslagen så att de blev svartmålade istället. Jag vet inte vilket år detta skedde men denna länk kan tolkas som att det skedde år 1747.

Beroende på vilken typ av artilleripjäs det var frågan om kunde eldröret vara antingen av brons eller järn. För fältartilleri (som på bilden ovan) användes normalt brons eftersom järn var en bräckligare metall och järnkanoner behövde därför ha tjockare eldrör än bronskanoner av samma kaliber, vilket gjorde dem tyngre och därmed mindre lämpliga som fältartilleri. I de fall som järnkanoner förekom i svenska fältarméer hade de vanligen små kalibrar (till exempel 1,5-pundare). Järn var dock billigare än brons och kom därför väl till pass som fästnings- och fartygsartilleri eftersom dessa pjäser inte behövdes flyttas särskilt ofta. Fast järn hade dessvärre den stora nackdelen att det rostade lätt så järnkanonernas eldrör var i regel svartmålade. Bronskanonerna var däremot bronsfärgade även om de, som synes på bilden ovan, med tiden mörknade till en ärgad grågrön färg.

I utländska arméer var det väldigt vanligt med röda kanonlavetter, vilket förmodligen berodde på att det var en billig färg. I övriga fall valde man vanligen färger från härskarättens vapen. Metallbeslagen var antingen svarta eller gula.

 • Bayern: Blågrå lavett med svarta metallbeslag. 1760 blev lavetterna röda.
 • Danmark: Röd lavett med gula metallbeslag.
 • Frankrike: Röd lavett med svarta metallbeslag.
 • Hannover: Röd lavett med svarta metallbeslag.
 • Nederländerna: Röd lavett med svarta metallbeslag.
 • Preussen: Vit lavett med svarta metallbeslag. Färgen på lavetterna ändrades till blå strax före 1740.
 • Ryssland: Röd lavett med gula metallbeslag 1700 och 1710, ca 1707 grön lavett med svarta metallbeslag. Efter stora nordiska kriget var lavetterna röda och metallbeslagen svarta.
 • Sachsen: Svart lavett, gula metallbeslag
 • Storbritannien: Blyfärgad lavett med svarta metallbeslag. Blyfärgad kan vara antingen blågrå eller röd.
 • Österrike: Gul lavett med svarta metallbeslag. Eventuellt var lavetterna omålade före 1720.
Det här inlägget postades i Vapen & harnesk. Bokmärk permalänken.

3 svar på Färgfakta om kanoner

 1. Henrik Andersson skriver:

  Tänkte bara. Kan vi inte be Prince August ta fram artelleri och figurer som motståndare till karolinerna?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Nja, jag tycker nog att karolinerformarna duger mycket väl åt motståndare också. Det är kavalleri och infanteri som behövs till motståndarsidan och fler alternativ för artilleriet ligger därför långt ner på min önskelista.

 3. Henrik Andersson skriver:

  Fienden, ja jag använder detta ord behöver bara två figurer. Rimligtvis så är det inte så stor skillnad mellan vanlig infanteriofficer och artilleriofficer.
  Den svenske artilleriofficeren kan kanske användas som ryss eller dansk officer om man vill få lite variation.

  Det finns ju även tre andra sorters kanoner, varav en är en mösare om man vill ha spridning även här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *