Revision av Poltavasidorna klar

Ja, då har jag gjort de sista finslipningarna på mina Poltava-sidor för den här gången. Jag har gjort några ändringar på sidan med den ryska slaguppställningen. De två dragonregementen som försvarade Jakovtsy mot vallackerna har nu blivit identifierade och det Kargopolska infanteriregementet har angetts som deltagare genom att göra handräckningstjänst vid artilleriet. En grenadjärbataljon har även lagts till bland de regementen som stannade kvar i det befästa lägret. Att den har utelämnats beror på att slaguppställningen var ursprungligen baserad på Angus Konstams bok och det är tyvärr alltför vanligt att han gör sådana missar när han ska skriva av slaguppställningar till sina faktarutor.

Det viktigaste revideringarna den gångna veckan är dock att jag har skrivit om sidorna om den svenska och ryska arméns styrka. Det var ju för ett drygt år sedan som jag upptäckte Nicholas Dorrells bok om slaget vid Poltava med uppseendeväckande detaljerade uppgifter om de deltagande regementena. Att det är först nu som jag har inkluderat dessa i mina sidor vittnar om att arbetet på hemsidan inte går i någon rasande takt numera. Under resans gång har emellertid glansen falnat betydligt på Dorrells uppgifter och jag fäster inte speciellt mycket tilltro till dem. Men revisionen var ändå nödvändig eftersom jag upptäckte flera misstag som jag nu har rättat till.

För den ryska armén har jag uppgett följande:

Ska man sammanfatta böckernas uppskattningar av den ryska arméns effektiva styrka så bestod infanteriet av ca 29 500 man (59 bataljoner) i det befästa lägret plus ytterligare 4 700 man i redutterna. Med en genomsnittsstorlek på mellan 425 och 600 man bör kavalleriets sammanlagt 30,5 regementen ha bestått av 13 000 – 18 000 man  (Nicholas Dorrells 21 000 – 27 000 dragoner inkluderar troligen icke tjänstdugliga) och kosackerna av 1 500 – 5 000 man. Lägg till drygt 2 000 artillerister och vi får en summa på någonstans mellan 50 000 och 60 000 man (exklusive Poltavas garnison på 4 200 man). Av dessa deltog 42 bataljoner och 17,5 dragonregementen i huvudstriden (mellan 28 500 och 31 500 man).

Den svenska effektiva styrkan var bara ca 20 000 (enligt Wennerholm var den totala styrkan 22 740 varav 10 % inte var tjänstdugliga) plus vallacker och kosacker.

Förra veckan höll jag på med uniformer och jag glömde då att berätta att jag hade lagt till en sida som visade de svenska infanteriregementenas uniformer år 1700 som en komplettering till den för 1709. Kavallerisidan innehåller nu både uniformer för 1700 och 1709.

Det är för övrigt länge sedan jag målade några tennsoldater senast så det kanske kommer något nästa vecka nu när jag är klar med Poltavasidorna.

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *