Prince August firar ny hemsida med 50 % rea

De av er som prenumererar på Prince Augusts nyhetsbrev har vetat om rean sedan i fredags och har fram till tisdagen att utnyttja detta gyllene tillfälle. De som inte prenumererar på nyhetsbrevet omfattas dessvärre inte av erbjudandet.

Jag som är en av de lyckliga som får nyhetsbrevet har nu fått möjlighet att bunkra upp ett metallförråd, 100 tackor är beställda plus formar.  50 % rabatt på storköpet borde rimligen  innebära att Prince August går med förlust på affären. Men i vilket fall som helst så tackar jag och tar emot.

Intressant nog handlade jag en ny bildskärm i fredags hos Expert.  Detta företag har ju gått i konkurs och jag hoppades göra ett fynd när de hade utförsäljningsrea. Men jag var inte ensam om att hoppas på det och jag fick stå i över en timme i kö bara för att komma in i butiken. Och när jag gjorde det upptäckte jag att den utlovade rean på 25 % på hela sortimentet var bara ett genomsnitt.  På datortillbehör var det bara 15 % rea, vilket kändes ganska futtigt för att komma från ett företag som gått i konkurs.  I jämförelse med detta framstår Prince Augusts 50 % verkligen som manna från himlen.

Och nu till något helt annat…

Jag har fått mejl från mina läsare som vill tipsa om diverse filmprojekt:

Stefan Elkington skickade mig en länk till en dokumentär som han har varit med om att göra. Den handlar om skånska Borgeby slotts historia. Den är 1 timme och en kvart lång och är lika mycket en dokumentär om Skånes historia som om själva borgen. Statister med tidstypiska kläder och uniformer förekommer i riklig mängd samt stridsscener från Skånska kriget. Den är väl värd att ses:

Borgeby Slott – Ett tusenårigt drama

Mattias Lindbland tipsade mig om ett pågående filmprojekt. En kortfilm vid namn ”Två herrars högmod” som utspelar sig under det stora nordiska kriget. den ska spelas in sommaren 2013 med skådespelare från både Sverige och s:t Petersburg samt ett hundratal svenska och ryska reenactors.  Bakom projektet står Frozen Peak Filmproduktion och det går att följa dem på Facebook:

Frozen Peak Filmproduktion

Själv kan jag inte göra det eftersom jag inte är  medlem i Facebook. Det är nämligen min dröm att en dag bli den enda människan i hela världen som inte finns på Facebook.

Det här inlägget postades i Prince August. Bokmärk permalänken.

10 svar på Prince August firar ny hemsida med 50 % rea

 1. Henrik Andersson skriver:

  Våga vägra facebook!

 2. Robin Salomonsson skriver:

  Hej!
  Jag håller på att ställa upp en ny arme av tennsoldater som är tänkt till den senare delen av stora nordiska kriget men det har uppståt frågetecken för mig när det gäller pikenerarna, för jag vet ju att Sverige hade pikenerare i de flesta regementena i början av stora nordiska kriget men fanns dom kvar till slutet av det?

 3. Örjan Martinsson skriver:

  Jo de fanns kvar under hela kriget. Livgardet behöll pikar ända till 1730-talet. Efter slaget vid Poltava uppstod det dock brist på pikar så vissa regementen blev utan. Jag har angett vilka det var på mina sidor om slagen vid Helsingborg och Gadebusch. De som fick pikar skulle däremot även i fortsättningen utrusta var tredje man som pikenerare. Detta ändrades sedan till var fjärde i en kunglig resolution den 24 november 1719.

 4. Gustavsson skriver:

  Har kikat på sidan men hittade ingen rea :(. Vill bara fråga var ni annars köper ert tenn och snittpriset på 3 tackor (dvs. ett ”flak”). Tror jag senaste gången köpte den som var lite dyrare. Kostade 180 kr på Wentzels i Stockholm då dom inte hade billigare. Vet att det ska finnas ekonomi. Vad kostar den i genomsnitt?

 5. Örjan Martinsson skriver:

  Tyvärr var det bara prenumeranterna på nyhetsbrevet som omfattades av rean. Vi fick en rabattkod skickad till oss som vi kunde använda för att dra av halva summen vid en beställning.

  Den billigare varianten kallas för standardmetall och ett paket med tre tackor ligger på samma nivå som för en form.

 6. Bengt Nilsson skriver:

  Jag undrar om inte detta med pikar kan vara något mer komplicerat, d.v.s. att det också fanns en önskan att öka eldkraften. Order om pikens återinförande utgick 30/1 1716 (se Riksregistraturet), men sommaren 1719 började man åter ombeväpna förbanden med enbart musköter. För detta se exempelvis Rutger Fuchs till Krigskollegium 6/7 1719 rörande anbefalld ny fördelning med 1/4 pikar och Fuchs till Krigskollegium 31/7 1719 vari han istället för 209 pikar rekvirerar 209 musköter. Därefter var alltså det vid tillfället drygt 800 man starka regementet genomgående muskötbeväpnat.

 7. Bengt Nilsson skriver:

  Se också exempelvis översten för Upplands regemente Fleetwood till Krigskollegium 5/7 1719, vari han omtalar anbefalld fördelning 3/4 musketerare och 1/4 pikenerare samt begär 102 nya musköter. 1/8 1719 återkommer han med en ny begäran, denna gång för 213 musköter, eftersom även resten av pikenerarna ska ombeväpnas.

 8. Bengt Nilsson skriver:

  Och för att gå tillbaka till tiden för slaget vid Helsingborg: Ett stickprov i generalmönsterrullan för livkompaniet för Kronobergs regemente, daterad augusti 1710, ger vid handen att de vapendefekter som nämns gäller musköter, värjor och bajonetter. Det talas också om begärd leverans av exempelvis 138 stycken musköthölster – alltså för samtliga meniga vid kompaniet. Samma sak sägs rörande överstelöjtnantens kompani. Om jag i hastigheten tolkar ryska uppgifter från Tönningen 1713 korrekt så tog man där nästan 9 000 musköter och karbiner, men enbart 910 pikar.

  Jag skulle alltså tro att beväpning med enbart musköt var mycket spritt under första halvan av 1710-talet

 9. Bengt Nilsson skriver:

  Avslutningsvis: I Pihlströms verk om Dalregementets historia anförs hur regementet vid nyuppsättningen 1709-10 först utrustades med 1/3 pikar, men att överste de la Gardie senare bad att få byta ut dem mot musköter (de la Gardie till Krigskollegium 18/1 1710) för att bättre kunna utföra uppdraget att försvara hemorten (särskilt gruvan i Falun). Detta beviljades också.

  Pihlström skriver att de la Gardie senare (bl.a. med hänvisning till erfarenheterna från Gadebusch) ”protesterade” mot Karl XII:s order att pikarna skulle återinföras, men förgäves. För de la Gardie var alltså av allt att döma eldkraften och muskötens överlägsenhet vid defensiven det viktiga.

  Jag har inte sett ordern från sommaren 1719, men misstänker att där fanns samma överväganden. Det kunde ju nämligen misstänkas att försvarande svenska styrkor alltid skulle vara kraftigt numerärt underlägsna de landstigande ryssarna och att i ett försvarsläge ha en 1/3 pikenerare skulle bara förvärra situationen.

 10. Örjan Martinsson skriver:

  Det var mycket intressanta uppgifter! Det förklarar också varför ”gamla” regementen såsom det Sachsiska och Västgöta tremänningar inte hade pikar vid tiden för det skånska fälttåget. Och troligen skedde detta i strid mot kungens vilja.

  Det danska generalstabsverket nämner ju att endast fem regementen vid Gadebusch hade pikar och i fulltaligt skick borde det innebära 2000 pikar. Nu kan visserligen inte 9000 musköter/karbiner och 910 pikar ha varit den fullständiga arsenalen vid Gadebusch men det framstår ändå som ett rätt stort tapp att gå ifrån eventuellt 2000 till 910. Inkluderar den siffran hela den svenska armén eller bara ryssarnas andel av bytet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *