Norska arméns uniformer 1670-1730

Idag blev jag  äntligen klar med sidan den norska arméns uniformer. Som allt annat är det dock ett pågående arbete så det kan nog bli några justeringar av text och bilder inom den närmaste tiden.

http://www.tacitus.nu/karoliner/armeer/danmark/norge.htm

Tidsintervallet är 1670-1730 eftersom de fåtaliga källorna gör att man får en bättre helhetsbild om man tar med åren före och efter det stora nordiska kriget.  På detta sätt får man även med skånska kriget vilket kan vara av intresse. 1730 är en bra slutpunkt eftersom det är då källorna blir mer tydliga (närmare bestämt Worgewitz och Zimmers uniformsplancher från 1728 respektive 1730).

Som en följd av detta har jag även utökat de danska sidorna så att dessa omfattar tiden fram till 1730. För danskt vidkommande är det en bra slutpunkt eftersom lantmilisregementena upplöstes detta år. Tanken är också att försöka sträcka ut startpunkten till 1670 även för danskarna. Här handlar det inte bara om skånska kriget. Jag har ju tänkt att översätta sidorna till engelska och jag har märkt att det finns ett stort intresse för danska uniformer från 1689  bland engelskspråkiga eftersom danska regementen deltog i de brittiska tronstriderna på Irland som kulminerade med slaget vid Boyne.

Men med tanke på hur utdraget arbetet med de norska uniformer har varit så längtar jag inte alls med att sätta igång och kartlägga danska 1600-talsuniformer. I våras hade jag även funderingar på att göra sidor om den preussiska armén men det är något som nu ligger långt i framtiden.

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

2 svar på Norska arméns uniformer 1670-1730

 1. Hans skriver:

  Hej
  Om du vill köpa bra metall oche en hel del bra karoliner från Pr. Aug.
  så har jag riktigt mycket metall och en del bra figurer det mesta gjutna i formar nr 1-74. Det ska städas i källaren.
  Metallen kommer till största del från nedsälta tennsoldater och har hög tennhalt. Är du intresserad skicka ett mail.

  Läser din blogg med jämna mellanrum. Du har gjort ett jättearbete!!
  Mitt intresseområde är gamla svenka fabriktillverkade tennsoldater. Men jag har nog de flesta gamla Pr. Aug formarna ochså, vissa i flera varianter.

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Det låter som ett intressant erbjudande. Dessvärre har jag precis beställt 100 tackor från Prince August så jag har mitt metallbehov tryggat för en lång tid framöver. Men någon annan läsare på bloggen kanske nappar på erbjudandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *