Danska fotgardets halmgula rockfärg

Medan det danska infanteriet huvudsakligen var klädda i ljusgrå rockar hade Fotgardet gula rockar med röda uppslag (Ätten Oldenburgs färger). Den gula färgen var av nyansen ”paille” (det franska ordet för ”halm”) och kan översättas till antingen halmgul eller blekgul. Den fråga som uppstår för mig är vilken humbrolfärg som är mest lämplig om jag i framtiden ska måla en dansk gardesbataljon. Som vägledning hade jag den bifogade Worgewitz-bilden från 1728 (gardet hade från och med 1713 röda rockar med paille som uppslagsfärg).

En titt i Humbrols sortiment gav två kandidater: Nr. 103 (”Cream”) och Nr. 148 (”Radome tan”). Jag köpte båda färgerna och testade dem på de två tennsoldaterna ovan. Som vanligt gör kamerablixten att det är svårt att uppfatta hur de två nyanserna skiljer sig åt i verkligheten. Dessutom har jag märkt att färger på mina tennsoldatsfoton återges på olika sätt beroende på vilken dator man sitter vid.  Men jag uppfattar det som att dessa två nyanser är förvillande lika. Fotot snarare framhäver den lilla skillnaden som finns eftersom soldaten till höger (Nr. 148) reflekterar mer ljus.

I verkligheten skulle man mycket väl kunna blanda de två färgerna i samma bataljon och ingen skulle märka att det är olika färger såvida man inte gör en mycket noggrann inspektion. Den skillnad som jag kan upptäcka är att Nr. 103 är lite ”smutsigare” (tennsoldaten till vänster) medan det är mer lyster i Nr. 148.  Personligen lutar jag åt att använda Nr. 103 till att måla Paille-nyansen eftersom den är en aning mörkare och därför liknar Worgewitz-bilden mer.

Att de två färgerna var så lika varandra var dock en överraskning och detta påminner mig om de gröna nyanserna Nr. 30 och 149 som jag använt till ryska uniformer och som också är förvillande lika. Med tanke på att Humbrols sortiment har flera luckor (som till exempel ingen blå nyans som ligger mellan mörka Nr. 25 och ljusa 109) är det konstigt att det finns så många dubbletter.

Det var min förhoppning att idag även presentera två fanbärare med blekta Poltava-fanor men jag hann inte bli klara med dem eftersom större delen av söndagen gick åt till hjälpa en anhörig med att frakta möbler. Ni får se dessa nästa vecka istället då jag även kanske har blivit klar med att konvertera min stora ryska skvadron till bohuslänningar.

Det här inlägget postades i Färger, Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

3 svar på Danska fotgardets halmgula rockfärg

  1. Henrik Andersson skriver:

    Blanda de två färgerna då borde det ju bli perfekt!

  2. Örjan Martinsson skriver:

    Nja, färgerna är så pass lika varandra att det inte spelar så stor rll vilken man väljer. Dessutom brukar jag sällan blanda färger eftersom det är svårt att få exakt samma nyans vid varje tillfälle.

  3. Henrik Andersson skriver:

    I min ungdom blandade jag färger till hästar och hår bara för att få lite variation. Men det är lite extra jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *