Anti-svenska uniformer

Jag har nu reviderat sidan om den ryska hjälpkåren 1704-06. Organisationsuppgifterna är nu korrekta medan jag i stort sett har tagit bort all information om uniformer då Bespalovs uppgifter inte är pålitliga.

Jag var ett tag på väg att göra klar en sida om den norska armén eftersom jag från olika håll upptäckte att det fanns folk som sökte efter just information om norska uniformer. Men precis som tidigare störs jag av att litteraturen inte är samstämmig och vill helst få tag i mer information. kanske blir det en resa till Oslo i sommar och ett besök på Försvarsmuséet. Kanske kommer jag då ha samma tur som ifjol då jag besökte Töjhusmuseum i Köpenhamn och i museumshopen  hittade Karsten Skjold Petersens bok om danska armén under 1700-talet.

Fast när jag läste om den norska armén upptäckte jag att två norska regementen deltog i slaget vid Stresow 1715. Eftersom detta dessutom var det enda fältslag so preussare deltog i blev jag väldigt intresserad av att ta med det slaget på min hemsida.  För även om den svenska styrkan var väldigt liten var det ändå Karl XII:s sista fältslag och motståndet utgjordes av en respektingivande koalition av danskar, norrmän, preussare och sachsare.

Även arbetet med att göra sidorna om slaget vid Stresow visade sig dock vara besvärligare än väntat med en hel del motstridig information. Så även här jag skjutit upp färdigställandet till sommaren för att få tid till att göra lite mer efterforskningar. Men jag kan ändå visa upp det jag har gjort istället för att bara låta det samla damm på skrivbordet:

Anti-svenska koalitionens uniformer i slaget vid Stresow (sidan är ej länkad från hemsidan)

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

2 svar på Anti-svenska uniformer

 1. Anders Larsson skriver:

  Hej Tacticus.
  Snubblade över en norsk “dragonuniform” i sökande av annat på Krigsarkivet i vintras. Kanske något av intresse?

  Kanske har du den redan, men så här stod det:

  Man hade gripit en man i Jämtland år 1712 som påstod sig vara ifrån Norge därifrån han rymt. Man trodde först att han var spion eller möjligtvis Svensk desertör, då han nästan talade (Med svenska menas nog i detta fall Jämtländska, då han påstod sig vara ifrån Sogn i Norge och de har nästan samma dialekt och historia som Jämtland sedan gammalt).

  Han var underställd Budde och Björcks compagnie. (2:a Söndenfjellske Dragonregiment?)
  Han bar en gammal blå klädesrock med hvita litsor, blå karpus med hvitt uppslag o rött foder under snibben, hvit pajrock m. blått foder, underkläder, tröja o byxor av sämsk. renskinn.
  Hästmundering, värja, pistol (1), yxa, dragontaska, sadel.

  Han påstår vidare att några i reg. var grenadjärer och bar granater.

  Källa: Krigsarkivet Krigskollegium brev år 1712 sid 58 (4379).

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Nej, jag kände inte till den uppgiften. Uniformen överenstämmer med 2:a Söndenfjellske men endast Nordanfjellske ska ha haft grenadjärer i sin stat. Kanske har regementschefen på eget initiativ utsett några av sina soldater till att bli grenadjärer?

  Angående uppgiften om att soldaten lät som en svensk så har jag jobbat med en norrman från Haugesund i Västlandet men som bott i Sverige i hela sitt vuxna liv. Jag hörde honom prata med sin mamma i mobilen och blev förvånad eftersom jag tyckte att han talade svenska med henne. Men det var faktiskt norska jag hörde, det bara lät som svenska eftersom hans västlandsdialekt saknade den där typiska norska ”melodin”. Eftersom Sogn också ligger i Västlandet så kan det nog vara detta fenomen som spökade och att han faktiskt uppfattades som en ”riktig” svensk och inte ”bara” som en jämtlänning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *