Ytterligare förberedelser och farväl till en gammal tidning

Nya pikar och nyinköpt råvara till pikar

Jag har gjort ytterligare förberedelser för sommaren och gjort slut på min gamla rulle med bindtråd för att måla pikar. Det som återstod av rullen räckte till 26 nya pikar, vilket är något mer än vad jag behöver just nu eftersom jag har bara har gjutit 23 pikenerare. Men eftersom jag sannolikt kommer att behöva göra fler pikenerare i framtiden passade jag på att köpa en ny rulle. Det går ju inte att helt utesluta att den storlek som jag använder mig kommer att sluta tillverkas i framtiden så det är lika bra ha en rulle i lager.  Den gamla rullen räckte till sammanlagt 170 långa pikar (12,5 cm) och 71 korta (9 cm). Den nya 30-metersrullen kan räcka till ytterligare 240 långa pikar och det kommer att dröja mycket länge innan jag behöver köpa en till rulle. Ja, det är inte ens säkert att jag någonsin kommer att behöva en till.

När jag köpte den nya rullen upptäckte jag också att tjockleken på mina pikar är inte 1 millimeter utan 1,4 millimeter. Prince August rekommenderar 1 mm och de kopparstavar som kommer med deras formar är också något tunnare än mina. Men jag tycker att mina 1,4 mm tjocka pikar bättre matchar storleken på underofficerarnas hillebarder och fanbärarens fanstång.

Det var för övrigt inte bara min gamla bindtrådsrulle som jag idag säger farväl till. Ända sedan jag började måla med matta färger 1996 har jag använt samma tidning som underlag. Anledningen till detta är att den tidningen råkade vara daterad den 30 november. Jag upptäckte inte detta förrän jag hade målat klart min stora Livgardesbataljon. Men jag tyckte att det datumet var så passande för Karl XII:s karoliner så jag har gång på gång återanvänt tidningen när jag målar mina tennsoldater. Nu har dock alla färglager på tidningen gjort dess yta allt mer ojämn och jag förkortar mina penslars livslängd genom att av nostalgiska skäl fortsätta att använda den som underlag. Så idag kastar jag Svenska dagbladet från den 30 november 1996 i soptunnan.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

7 svar på Ytterligare förberedelser och farväl till en gammal tidning

 1. Henrik Andersson skriver:

  Tidningen är ju värsta konstverket.

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Ja, vill du köpa den så är den din!

 3. Henrik Andersson skriver:

  Tyvärr så har den ekonomiska krisen gjort detta omöjligt.
  Men lägg ut den på tradera.

 4. Gustavsson skriver:

  Jag testade men ståltråd och gick alldeles finemang. Kollade i bruksanvisningen och de rekommenderade 9cm (fast de skrivit fel; 9mm istället för cm). Undrar dock om de går att måla. Isåfall, vilken färg ska man använda för att de ska likna de som man hade ”på den tiden”? Vet inte vilket material dom använde så blir lite svårt 🙂 Jag har den formen där de står och ”hugger” inte den som de står som i givakt eller vad det kallas

 5. Örjan Martinsson skriver:

  Prince Augusts rekommendation på 9 cm är inte historiskt korrekt om du ska göra karoliner. Den längden motsvarar nämligen bara en fyra meter lång pik medan svenska pikar var 5,5 meter långa. En lämplig längd är därför 12,5 cm.

  Jag har aldrig stött på några uppgifter om vilken färg svenska pikar hade, men en god gissning är att de var av ofärgat trä eller brunmålade. Hillebarderna som Livgardets underofficerare bar 1699 var nämligen omålade och officerarnas halvpikar var bruna. Livgardets fanstång uppges i ett fall ha varit brunpolerad och i ett annat fall ha varit målad mörkbrun.

  Om du satsar på ofärgat trä så rikta in dig på ask eftersom det var det träslag som användes till pikar. Själv har jag dock av gammal vana målat mina pikar med Humbrols bruna färg nummer 62 och har egentligen inte funderat så mycket på om det är en bra nyans.

 6. Gustavsson skriver:

  Jag är inte så att det ska vara enligt verkligheten om man säger så utan kör lite som jag tycker verkar trevligt. Iallfall ”settet” ut för nästa armé kommer att bli historiskt korrekt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *