Kameraproblem

Idag hade jag tänkt skriva om mina erfarenheter av att ventilera gjutformar, vilket är en teknik där man skär ut kanaler i formen så att luften leds bort från besvärliga ställen och därmed gör det lättare att få lyckade gutníngar. Dessvärre får det vänta till ett senare tillfälle eftersom jag inte lyckades hitta min kamera när jag skulle fota en ventilerad form. Jag har letat på alla möjliga ställen utan att hitta den. I värsta fall har den trillat ut ur min väska någonstans och är då borta för alltid.

Att kameran är borttappad är för övrigt inte mitt enda kameraproblem. Under de senaste veckorna har jag försökt ta bilder på slagfältscener med mina tennsoldater med syftet att ersätta de gamla bilderna som pryder olika sidor på hemsidan. Men detta är inte rätt årstid att ta foton på tennsoldater. Det krävs nämligen dagsljus eftersom ljuset från glödlampor ger ett alltför gulaktigt sken. Men de få timmar det är ljust ute tycks vädret alltid vara mulet.

Jag har ett bord som är bräddat med plankor och klätt med en gräsmatta omgärdat av plankor med himmelsblå tapet. På detta bord står mina tennsoldater uppställda i väntan på rätt väder. Men vill det sig inte får jag snart skrinlägga mina planer och vänta på ljusare tider.

De danska tennsoldaterna med sina ljusgrå rockar gör också uppgiften så mycket svårare. Kommer jag för nära dem med kameran reflekterar deras rockar så mycket ljus att de blir vita. Men har jag kameran för långt bak blir de alldeles för mörka. Det rätta mellanläget finns inte så länge belysningen är undermålig.

För ljus
För mörk

Med den bild som finns på sidan om den dansk-norska arméns fälttåg hade jag samma problem. Fast då fuskade jag genom att i efterhand manipulera bilden så att den blev ljusare (vilket gjorde att den himmelsblå tapeten i bakgrunden blev grå, dvs. mulet väder istället för nattmörker när jag egentligen ville ha en solig dag). Jag vill dock spänna bågen lite högre när det gäller bilder som förmodligen kommer att finnas på hemsidan i många år framöver så tanken var att även den bilden skulle ersättas med en proffsigare bild. Fast det är frestande att bara acceptera att jag är en lika dålig fotograf som jag är målare och nöja mig med amatörmässiga bilder. Men förhoppningsvis är det bara bristen på dagsljus som ställer till det för mig och får jag bara en riktigt solig dag så kan det ännu bli några bra bilder.

 

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *