Vad är feuille morte för färg?

Jag har ännu inte påbörjat någon sida om artillerister. Däremot har jag gjort smärre justeringar (än så länge opublicerade) på mina danska sidor och arbetat på en ny sida om den danska arméns organisation. Det borde emellertid inte dröja alltför länge innan både den och artillerisidan är klar.

Men arbetet med danska uniformer och den rådande årstiden har aktualiserat något som jag av och till har funderat på ända sedan jag började göra bilder av 1700-talsuniformer. Nämligen den stora frågan om vilken färg som egentligen avsågs med de olika udda namn på färger som förekommer så ofta i detta sammanhang. En av dessa är just feuille morte.

När jag först skulle avbilda den färgen gjorde jag en googlesökning och fick då fram bilder på höstlöv. Feuille morte är franska (uttalas ”föjle mårt” ) och betyder ordagrannt ”dött löv” och är det franska ordet för just höstlöv. Men eftersom höstlöv kommer i en mängd olika varianter från gult till rött var jag tvungen att göra en tolkning och jag tyckte det verkade troligast att färgen betydde ”orange”.

Även orange var dock ett färgnamn som ofta användes för att beskriva uniformer. När jag i somras arbetade med det danska infanteriets uniformer insåg jag att de regementen som uttryckligen hade orange färg på uppslagen vanligen växlade mellan orange och aurora när färgen beskrevs. Orange och aurora borde därför rimligen vara en och samma färg. Tidigare hade jag trott att aurora syftade på någon guldgul färg men när jag slog upp den i SAOB fick jag reda på att aurora är en ”benämning på den rödgula skiftning som framträder på himlen vid morgonrodnad”. Färgen orange/aurora på danska uniformer tycks även ha kallats mörkgul.

Men om nu orange och aurora avser en och samma färg blir det konstigt ifall även feuille morte skulle vara en orange färg. Alltför många regementen skulle isåfall ha samma färg trots att man strävande efter att ge varje regemente en egen färg. Dessutom skedde ingen samvariation mellan feuille morte och orange som liknade den som fanns mellan orange och aurora. Tydligen måste feuille morte ha uppfattats som en helt annan färg än orange.

Jag började därför titta närmare på de alternativa namn på feuillemorte-regementenas uppslagsfärg som förekommer i källorna. Dessa är: brungul, brandgul och rödbrun. Det som är tydligt här är att det finns en dragning åt det bruna hållet och att det kanske syftar mer på höstlöv som ligger och skräpar på marken än sådana som sitter kvar på trädet. Men det verkar ändå vara frågan om en orange färg. Brandgul var ju ännu i mitten av 1900-talet den vanligaste benämningen på just den orangea färgen.

En lösning på gåtan kan vara den att orange på 1700-talet inte uppfattades som en grundfärg. Att man ännu på 1900-talet sa ”brandgul” tyder på att man uppfattade det som en gul nyans. Orange kan därmed ha haft en mer begränsad användning som en beskrivning på en betydligt mer rödaktig nyans än dagens normala orangea färg. Lars-Eric Höglund har nämligen en uppgift om ett svenskt regemente vars orangea färg troligen var en mörk nyans som i praktiken kan beskrivas som ljusröd. Dessutom är ju himlens morgonrodnad avgjort mer röd än orange.

En plansch från 1716 över den danska arméns ärmyuppslag tycktes också stödja tanken på orange/aurora som mörk-orange. Feuille morte ville jag därmed ha som ljus-orange. Men på planschen framstod feuille morte som mer beige än orange.  Närmare bestämt som en mörkare variant av paille som var livgardets halmgula färg. Men jag valde att tolka det som ett exempel på blekning eftersom feuille morte tydligen kunde vara både brungul och brunröd.

I slutändan satsade jag på följande serie färgnyanser som skulle representera paille – feuille morte – orange/aurora .

Flera gånger under den här hösten har jag dock tvekat och undrat ifall jag inte borde göra feuille morte lite mer brun. Men varje gång har jag i slutändan valt att stå fast vid det val jag gjorde i somras. När jag har läst diskussioner på olika internetforum för figurmålare så visar det sig att osäkerheten är allmän om hur brun eller orange feuille morte ska vara. Dessutom finns det åsikter om att det kan ha varit en ganska mörk nyans, men från mitt skandinaviska perspektiv verkar det inte vara särskilt sannolikt.

Den räddningsplanka som finns för figurmålare i den här situationen är att hänvisa till 1700-talsuniformernas benägenhet att blekas med tiden. Man kan därför med gott samvete välja mellan nyanser inom ett brett spektrum och hävda att alla dessa är trovärdiga representanter för en specifik uniformsfärg.

Det här inlägget postades i Färger. Bokmärk permalänken.

1 svar på Vad är feuille morte för färg?

  1. Marcus skriver:

    Jag har för mig att jag läst någonstans att man också kan benämna nyansen ”smutsgul”, dvs en betydligt kraftigare/mörkare nyans av gult jämfört med paille elelr citrongul. men det är bra trixigt att försöka lista ut vad de egentligen menade.
    Mycket intressant blogg för oss figurmålare! Keep up the good work.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *