Plastsoldater

Förutom tennsoldater lekte jag som barn även med plastsoldarer i skalan 1:72 ( 25 mm). På den tiden gick det dock inte att köpa plastsoldater som föreställde karoliner utan mina plastgubbar föreställde olika arméer från Napoleonkriget och framåt. Dessa tillverkades av Esci som är ett företag som inte längre finns kvar. Deras figurer ingår emellertid i Italeris sortiment så de går fortfarande att köpa.

Värre är det för min bror som är 9 år och 363 dagar äldre än mig. De plastsoldater som han helst lekte med tillverkades av Matchbox som också har upphört med verksamheten och endast en del av deras sortiment säljs fortfarande (av Revell). Jag lyckades dock köpa några gamla Matchbox-askar med soldater på tradera och gav dem till honom i födelsedagspresent i fjol. Hans stående önskelista är nämligen att få nostalgipresenter med hans gamla plastsoldater och dittills hade fått nöja sig med Airfix som han inte tyckte var lika bra som Matchbox. Tanken är väl också att hans son ska leka med dem när denne har blivit lite äldre. Just nu är grabben mer intresserad av att äta plastsoldater än att leka med dem.

För den som blir nostalgisk av bilder på gamla plastsoldater är den här sajten oumbärlig:

http://www.plasticsoldierreview.com

Den innehåller inte bara bilder på alla plastsoldater som har givits ut, utan också recensioner som redogör för hur välskulpterade och historiskt korrekta de är med mera.

Nu för tiden går det även att köpa plastsoldater som utkämpar det stora nordiska kriget tack vare ett par ryska företag som gett sig in i branschen. Dessa är ett alternativ för dem som tycker att tennsoldater är för dyrt och/eller tar för stor plats. Jag vet att det finns flera läsare av den här bloggen som målar just dessa plastsoldater. Främst dem som tillverkas av Zvezda. Strelets figurer är i mitt tycke groteska och framstår som seriefigurer. Jag har inte heller stött på någon annan som gillar deras utseende.

Länkar till de olika figurerna från stora nordiska kriget finns tillgängliga på den här sidan:

http://www.plasticsoldierreview.com/PeriodList.aspx?period=15

Själv tycker jag att det är intressant att läsa recensionerna av dessa produkter. Det finns saker där jag är oenig med recensenten. Zvezdas ask med svenska infanterister får till exempel ett lågt betyg på historisk korrekthet eftersom de anger att figurerna hör hemma i tidsperioden 1687-1721 trots att figurerna är enbart klädda i den så kallade yngre karolinska uniformen. Recensenten hävdar att dessa infördes först 1706 och ansluter sig till den traditionella uppfattning som Erik Bellander företräder i ”Dräkt och uniform”. Lars-Eric Höglund har dock i del 1 av sin trilogi uttryckt tvivel till att det skedde en tydlig övergång så sent som 1706 och i del 2 har han rent av ifrågasatt ifall den äldre karolinska uniformen någonsin har existerat. Troligen är den äldre karolinska uniformen ett missförstånd baserad på gamla uniformer som fortfarande var i bruk efter 1687 och som felaktigt identifierades med modelluniformer som finns i Armémuseums samlingar (som förmodligen bara var ett förslag och aldrig antogs som riktiga uniformer). Zvezda har därmed fått oförtjänt dålig kritik av recensenten som inte har tagit till sig Lars-Eric höglunds tolkning (om han överhuvudtaget kände till den).

Ett urval av figurer i Zvezdas "Swedish Dragoons of Charles XII" varav en är en trumpetare...

Det finns dock ett mycket grovt fel från Zvezdas sida som dess recensent har missat. I asken med svenska dragoner finns det en figur som föreställer en trumpetare, men dragoner var beridet infanteri och hade därför trumslagare istället för trumpetare. Zvezda måsta ha insett misstaget i efterhand eftersom de några år senare även gav ut ryska dragoner och den asken innehöll helt korrekt en trumslagare och inte en trumpetare.

En stor brist när det gäller plastsoldater är annars bristen på pikenerare. Strelets har inga och Zvezda har bara tre stycken (av 43) som dessutom har för korta pikar och är beväpnade med pistoler (instoppade under bältet). Det är knappast troligt att svenska pikenerare hade pistoler även om recensenten i just detta fall uttrycker sig mer försiktigt och säger att det är osäkert eftersom källorna är ofullständiga.

Ett urval figurer i Zvezdas "Swedish Infantry" varav en pose är en pikenerare med annorlunda beväpning.

En annan nackdel med plastsoldater är att om man ska bygga formationer som jag har gjort med mina tennsoldater så kommer man att få sanslösa mängder med överblivna figurer. Alla figurer i varje truppslag kommer ju i samma förpackning och går inte att köpa separat. Så det är en rätt liten risk att jag skulle byta inriktning. Men hade man kunnat köpa plastkaroliner redan på 80-talet när jag var barnhade kanske min samling haft ett helt annat utseende idag.

Det här inlägget postades i Uniformer, Övrigt. Bokmärk permalänken.

3 svar på Plastsoldater

 1. Henrik Andersson skriver:

  Lekte med plastsoldater där tyskarna var blå, britterna oragnga och klädda som ökensoldater och amerikanerna de var gröna.
  Australiska trupper fanns också och även sovjetiska och japanska.

  Sedan hittade vi tyska soldater som var klädda som ökensoldater och de var ljusblå.

  Något senare fanns det mycket fina och detaljerade tyska och sovjetiska soldater de första i svart och de sistnämnda i ljusgrått.
  Även brittiska kommandsoldater fanns. Liksaså franska trupper.

  Hade också brittiska och franska soldater från 1815.

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Mina kusiner hade en välfylld plastkasse med just sådana figurer som du beskriver i det första stycket. När jag tittade i Plastic Soldier Review kände jag igen poserna i Airfixs sortiment. Fast när jag köpte Airfixs tyskar som nostalgipresent till min bror blev jag förvånad över att de var grå istället för blå och gjorda i en mycket mjukare plast än de som våra kusinerna hade. När jag kommenterade detta till min bror fick jag till svar att kusinernas plastsoldater var piratkopior av Airfixs sortiment. (Inte undra på att de hade så många av dem!) Av döma av utbudet på Tradera tycks dessa piratkopior ha varit väldigt vanliga.

 3. Henrik Andersson skriver:

  Fanns en större variant som inte var lika populär. De var nästan lika stora som 40 mm tennfigurer.
  Figurerna kunde ju knappast användas tillsamans med de små!

  Fanns till de brittiska commandosldaterna en målningsbeskrivning.
  Men man får nog vara bra skicklig om man kan måla kamouflage i flera färger på så små figurer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *