Livgardets uniformer

Livgardets uniform 1707-1709

Under veckan som har gått har jag försökt avsluta arbetet med sidorna om svenska uniformer. Jag gjorde en inventering av färgen på halsdukarna i den svenska armén för att lägga till de pusselbitar som fortfarande saknas. Men i samband med detta upptäckte jag att Livgardets uniformer inte alls såg ut som jag har målat dem.

Höglund nämner ingenting om Livgardets halsdukar och jag har väl därför någon gång i tidernas begynnelse gjort en gissning och målat dem vita. Men det visade sig att det fanns rätt mycket information om halsdukar i Erik Bellanders verk som inte finns med i Höglunds bok. För livgardets del innebär det att halsdukarna var svarta från och med 1706. De var visserligen vita på 1690-talet (knutna framtill med blått halsduksband) men redan 1697 tros de ha ersatts med blå halsdukar. Enligt m/1716 skulle Livgardet visserligen ha både en svartgul halsduk och en vit halsduk men den uniformen blev inte utdelad förrän efter norska fälttåget 1718. Så, jag kommer att behöva måla om halsdukarna på mina livgardister. Men det slutar inte där…

När jag tog en närmare titt på Livgardets uniformer så visade det sig att den så kallade m/1699 som bestod av blå byxor (och okänd väst) inte följdes när regementet fick nya uniformer i Sachsen 1707. Väst och byxor var då av gult kläde (inte blå byxor och skinnväst som på mina tennsoldater). Höglund hade lurats av tabellen i Tor Schreber von Schreebs artikel ”Lifgardets beklädnad och beväpning från Christina till Carl XII” där ingenting nämns om någon avvikelse 1707 från det han kallar m/1699. Även i brödtexten är det lätt att bli förvillad då von Schreeb skriver att uniformen som delades ut 1707 ”var till alla delar lik m/1699”, detta trots att han skriver att gula västar och byxor troligen tillverkades i Sachsen. Folke Wernstedt som senare skrev om Livgardets historia är inte det minsta tveksam och skriver att Livgardets västar och byxor från och med 1707 var gula. Men det slutar inte där…

Livgardets patronväska m/1716 tolkad av Göte Göransson.

Livgardets patronväska har ett utseende som är beskrivet av källorna och den var inte svart som på mina tennsoldater. Den hade ett lock som var överdraget med gult kläde från mitten av 1690-talet. Från och med 1699 bestod det av både gult och blått kläde. Efter slaget vid Poltava nämns återigen bara gult kläde. Motivet var kungens namnchiffer med palmblad och små kronor i hörnen. På bilden ovan har vi Göte Göranssons tolkning av denna beskrivning. Färgen på motivet nämns inte men blått på gult fält verkar vara en rimlig gissning eftersom det liknar utseendet på officerarnas ringkragar. Var någonstans det blå klädet kommer in i bilden är mer osäkert, kanske som en blå kant längs locket eller överdraget på den del av väskan som inte är lock. Jag har valt att inte avbilda det på mina uniformsikoner eftersom jag dels är osäker på hur det såg ut. dels osäker på hur länge den brukades och dels på grund av att ett sådant tillägg skulle göra bilden otydlig (blått kontrasterar inte bra mot uniformsrocken). Jag var också tvungen att göra ”XII” i namnchiffret av mörkt guld istället för blått för att annars skulle bilden se ut som ”myrornas krig”.

Som en följd av detta har jag inte bara ändrat uniformsikonerna utan även skrivit om sidan om Livgardets uniformer. Istället för Höglunds text har jag nu istället valt att ordagrant återge Tore Schreber von Schrebs tabell samt kompletterande information. Den engelska versionen kommer dock även i fortsättningen ha Höglunds text (med kompletterande information) då von Schrebs text är svår att översätta och förmodligen onödigt detaljerad för mina engelskspråkiga läsare.

Så nu har jag en hel del målning att se fram emot. Exakt hur många livgardister har jag i min tennsoldatssamling? Jo, jag gjorde en inventering och kom fram till att jag har 245 stycken!!!

Det här inlägget postades i Uniformer, Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *