Ny sida om fanor och planer för 2023

Jönköpings kompanifana från 1710 som togs av danskarna när Stralsund kapitulerade 1715.

Bit för bit går jag igenom alla mina gamla sidor för att fixa till problem som finns ”under huven” för att försöka få sidorna att se ut som jag vill ha dem på fler skärmar än min egen. Men under arbetets gång hittar jag även en del halvfärdiga sidor som jag aldrig har publicerat. En av dessa är en tabell som visar de olika uppsättningar fanor som delades ut till de indelta infanteriregementena. Den såg ut att vara nästan klar så jag tänkte att det här borde väl inte ta så lång tid att göra färdig. Men, men, jag hade fel…

Tabellen var baserad på en artikel av Leif Törnquist från 1979 men när jag jämförde dessa uppgifter med hans böcker om m/1686 från 2015 och 2017 så visade det sig att en hel del av dem behövde korrigeras. Detta satte igång en kedjereaktion där jag började revidera mina övriga sidor om fanor & standar. I samma veva lade jag även till bilder på fanor och standar som inte är bevarade i Armémuseum men som finns tillgängliga i Leif Törnquists böcker (till exempel Jönköpings-fanan ovan). Det finns fler sådana bilder att lägga till, men jag kan inte hålla på med detta hur länge som helst, så en mer fullständig revision får vänta till ett senare tillfälle.

Själva sidan om fansviter blev dock klar:

Indelta infanteriregementens fansviter 1674-1760

Kvar från 2022

Jag har fortfarande inte översatt de reviderade sidorna om uniformer till engelska och jag har inte heller satt igång med att uppdatera de danska, sachsiska och preussiska uniformsikonerna (vilket med största sannolikhet kommer att resultera i en revidering av texten på dessa sidor). Detta var saker som jag hade hoppats bli klar med under det föregående året.

Gamla planen för 2023

Planen för 2023 var annars att jag skulle fokusera på att måla tennsoldater. Jag har nämligen ett berg av såväl omålade som målade tennsoldater i behov av korrigeringar. Detta kommer nu inte att bli av, även om jag hoppas måla lite grann för att sedan fokusera fullt ut på målningen under 2024 istället. Dessvärre har jag märkt att min syn har försämrats under det långa uppehållet så att jag nu behöver läsglasögon och starkare lampor när jag målar. Jag kan därför inte skjuta upp målningen hur länge som helst.

Nya planen för 2023

Nu är planen att göra klart de ovannämnda uniformssidorna och slutföra översynen och underhållet av hemsidan. ”Svensk historia”, ”Historiska källor” och ”Karoliner” är redan färdiga (med undantag för tennsoldatssektionen där vissa saker får vänta tills jag har blivit klar med målningen). Det grundläggande arbetet har även gjorts med den ”historiska atlasen” så egentligen är det bara den engelska versionen av Tacitus som är kvar. Men jag tänker ändå fortsätta med en lite större revidering av den historiska atlasen under våren för att göra sidorna bredare och kartorna större.

Nytt material ska också komma på hemsidan. Jag har nämligen ett stort antal kartor om Tysklands historia som jag gjorde för länge sedan. Tanken var att skildra Tysklands gränsförändringar från Frankerrikets upplösning till idag, men jag övergav detta projekt och gick vidare till andra saker istället. Förhoppningen är dock att detta påbörjade projekt ska bli klart i år. Sedan tidigare har jag även sidor om Österrike och Preussen, och om allt går väl så blir det kanske kartor om andra tyska småstater också.

Slutligen vill jag även avsluta serien om det diplomatiska spelet under stora nordiska kriget. Jag har köpt den nödvändiga litteraturen för länge sedan men ännu inte läst den. Får jag tid till detta i år så kommer även perioden 1710-1721 att skildras på min hemsida.

Ja, detta är mina rätt så ambitiösa planer för kommande år. Men i vanlig ordning kan mycket förändras. Jag kan få helt andra idéer eller bara bli lat om det är andra saker i mitt liv som blir mer intressanta.

Det här inlägget postades i Fanor & standar, Statusrapporter, Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *